Přeskočit na obsah

Léčba nykturie

Kvalita života žen trpících nykturií se rapidně zhoršuje tím, jak vzrůstá frekvence narušení spánku. Není překvapivé zjištění, že čím častěji žena chodí na toaletu uprostřed noci, tím unavenější se cítí další den. Nykturie je také prokázaný rizikový faktor vzniku pádů, které mohou vést k závažným komplikacím, hlavně u starších žen.

Pouze 2 % mužů a žen udávají negativní vliv na kvalitu života, pokud vstávají pouze jedenkrát za noc, avšak už 17 %, pokud vstávají třikrát za noc a 70 % při vstávání častěji než čtyřikrát za noc.1

Klinická definice nykturie dle WHO je nucené vstávání za účelem vykonání mikce častěji než dvakrát za noc. Nykturií trpí 10 % žen mimo lůžková zařízení. V závislosti na věku stoupá od 33 % u dvacetiletých až k 89 % u žen osmdesátiletých a starších.

Pád v anamnéze udává téměř 50 % žen, které jsou nuceny vstávat dvakrát a vícekrát za noc oproti 27 % žen, které vstávají maximálně jedenkrát za noc.

Poměr rizika vzniku pádu v závislosti na věku při frekvenci nykturie dvakrát až třikrát za noc je 1,84 (95% IS 1,05–3,22), vzrůstá s frekvencí třikrát a vícekrát za noc na 2,15 (95% IS 1,04–4,44) ve srovnání s ženami, které vstávají pouze jedenkrát za noc.2

Co je příčinou nykturie?

Nejlepším způsobem diagnostiky nykturie je vyplnění 24hodinového mikčního deníku. Doporučujeme vyplňování deníku ve třech po sobě následujících dnech, kdy pacientka zaznamenává čas a množství příjmu tekutin, frekvenci močení, epizody inkontinence a eventuálně i zastoupení stresové nebo urgentní složky inkontinence.

Třídenní deník poskytne lékaři stejně relevantní informace jako sedmidenní varianta a pacienti vždy raději vyplňují deník kratší dobu.3 Čtyřiadvacetihodinový mikční deník pomůže podrobněji roztřídit dílčí symptomy a predikovat prognózu i počáteční terapii.

Polyurie je definována jako množství moči přesahující 2,5 l za den. Tuto hodnotu získáme součtem celkového objemu moči, který následně vydělíme třemi. Polyurie je způsobena zvýšenou produkcí moči během dne i během noci, jejíž celkové množství převyšuje kapacitu močového měchýře. Nejčastější příčinou polyurie je diabetes mellitus, diabetes insipidus (způsobený infekcí, traumatem, tumorem nebo chirurgickým zásahem), nefrogenní diabetes insipidus při hyperkalcémii, chronickém renálním selhání, při terapii lithiem nebo například psychogenní polydipsie nebo dipsogenní polydipsie, vyvolané traumatem mozku, tumorem, chirurgickým výkonem nebo radiací či léky typu anticholinergik nebo psychotropik.

Diagnostikujeme-li polyurii, je třeba odeslat pacienta k praktikovi nebo internistovi, který zjistí přesnou příčinu a zabezpečí adekvátní terapii.

Nykturie je způsobena:

■ noční polyurií,

■ nízkou noční kapacitou měchýře během noci,

■ kombinací obou příčin.

Za noční polyurii považujeme stav, kdy objem moči vyprodukované v noci překračuje 33 % celkové 24hodinové produkce moči. Hodnota je dána poměrem celkového objemu moči v noci, vyprodukované mezi ulehnutím ke spánku a první ranní mikcí, a celkovým objemem moči za tři dny (zjistíme z mikčního deníku) (obr. 1). Do celkového nočního objemu moči počítáme i první ranní mikci, protože se tato moč vytvořila z velké části během noci. U pacientů s diagnostikovanou polyurií nesmíme opomenout vyšetření a terapii následujících onemocnění: městnavé srdeční selhání, diabetes mellitus nebo nefrogenní diabetes insipidus.

Pacienti s noční polyurií produkují větší množství moči, než je močový měchýř schopen pojmout. To je způsobeno buď sekrecí arginin vasopresinu, nebo zvýšenou sekrecí atriálního natriuretického peptidu.

Zdravé ženy produkují v noci dostatečné množství antidiuretického hormonu (ADH), které jim zajistí ........

Komentář

Autor: Doc. MUDr. Jaromír Mašata, CSc.

Článek se věnuje léčbě nykturie. V naší praxi je nykturie nejčastějším příznakem hyperaktivního močového měchýře. Definice nykturie podle nové klasifikace International Continence Society z roku 2002 je odlišná od zde použité definice ( jedná se o starší verzi). Nová definice je uvedena níže. Ve svém komentáři vysvětluji nejdříve některé termíny, poté se věnuji indikacím k použití desmopresinu a na závěr bych udělal přehled o hyperaktivním močovém měchýři a základech jeho léčby.

Enuresis nocturna je únik moči během spánku (primární nebo sekundární). Je nutné rozlišit jej od stížnosti doprovázené urgencí.

Příčiny enuresis nocturna jsou:

■ abnormální cirkadiánní sekrece antidiuretického hormonu,

■ hyperaktivní močový měchýř,

■ abnormální kontrola mikčního reflexu,

■ abnormální spánkové schéma.

Noční vymočený objem je celkový objem moči vyloučený od doby, kdy pacient ulehl do postele se záměrem jít spát, až do doby, kdy chce vstát. Z objemu je vyloučena poslední mikce před spaním, ale zahrnuje první ranní mikci.

Noční polyurie je stav, kdy se zvyšuje proporce moči vyloučené v noci (běžně během osmi hodin spánku). Noční produkce moči závisí na věku. U mladých dospělých mluvíme o noční polyurii, když v noci vymočí více než 20 % z celkové produkce v noci, u lidí starších než 65 let je to více než 33 %.

Indikace použití desmopresinu

Syntetická peptidová analoga antidiuretického hormonu, např. desmopresin acetát, se používá k symptomatické léčbě refrakterní enuresis nocturna u dětí a dospělých. Lék se může aplikovat intranasálně nebo perorálně (v dávce 10–40 μg) a efektivně potlačuje produkci moči na 7–10 hodin. Bezpečnost léku byla prokázána při dlouhodobé léčbě pacientů s diabetes insipidus. Dlouhodobá aplikace léku nesnižuje endogenní aplikaci antidiuretického hormonu (alespoň u pacientů s enuresis nocturna). Byla prokázána účinnost u starších pacientů s nykturií, kdy redukuje nykturii o 20–30 %.

V poslední době se předpokládá, že desmopresin lze použít i u pacientů s refrakterní nykturií (abnormálně zvýšená frekvence mikce v nočních hodinách) a inkontinencí, kteří nespadají do kategorie pacientů s enuresis nocturna.

Desmopresin je také velmi účinný u pacientů se sclerosis multiplex, kde také významně snižuje frekvenci urgentní inkontinence.

Hyperaktivní močový měchýř

Hyperaktivní močový měchýř je symptom, který se vyskytuje u velkého počtu pacientů. U starších lidí představuje jedno z nejčastějších onemocnění. Prevalence onemocnění narůstá se zvyšujícím se věkem (vyskytuje se přibližně u 17 % lidí starších 18 let, ve věku nad 75 let trpí příznaky hyperaktivního močového měchýře již 31 % žen a 42 % mužů).

Hyperaktivní močový měchýř je podle International Continence Society definován jako soubor příznaků dysfunkce dolních močových cest. K příznakům typickým pro hyperaktivní močový měchýř patří urgence, která může být spojena i s inkontinencí. Urgence je definována jako náhlý nepřekonatelný pocit na močení. Dalšími příznaky je zvýšená frekvence močení a nykturie. Hyperaktivní močový měchýř má výrazný negativní dopad na kvalitu života pacientek. I v případech, že je lékař informován o příznacích hyperaktivního močového měchýře, pacientka často nedostane odpovídající léčbu. International Continence Society určila čtyři základní příznaky hyperaktivního močového měchýře:

■ Urgenci (nucení na močení) – náhlý a nutkavý pocit nutnosti vymočit se, který je obtížné oddálit.

■ Urgentní inkontinence – je nechtěný únik moči, kterému předchází silné nucení na močení nebo je s ním spojený.

■ Časté močení (polakisurie) – příliš časté nucení na močení (osm a více mikcí za den).

■ Nykturie – probuzení jednou nebo vícekrát za noc kvůli nutnosti močení........

Plnou verzi článku najdete v: Gynekologie po promoci 6/2007, strana 50

Zdroj:

Sdílejte článek

Doporučené