Přeskočit na obsah

Sen o screeningu karcinomu děložního hrdla

Karcinom děložního hrdla je v Česku každý rok diagnostikován u tisíce žen a přibližně 400 žen na tuto nemoc každý rok umírá. Cervikální karcinom je přitom považovaný za nejvíce preventabilní zhoubný nádor vůbec. Moderní medicína poskytuje účinné nástroje, jak snížit nejen jeho mortalitu, ale i incidenci. Proto je považován za jakýsi lakmusový papírek měřící schopnost konkrétního zdravotnického systému přijmout koncepční změny. Česká republika zatím v tomto směru selhává.

Domluvíme se?

Potíž je v tom, že věci screeningu karcinomu děložního hrdla panuje v Česku dokonalé zmatení jazyků. Každý z představitelů jednotlivých zainteresovaných skupin trvá na svém stanovisku, a i když všichni mají svým způsobem pravdu, tyto dílčí pravdy jsou mimoběžné a protínají se v nekonečnu. Ti, kdo se v této odborné diskusi po léta pohybují, vzájemně svoje názory dobře znají. Nemohou se příliš překvapit, protože přesně vědí, co, kdo a kdy řekne. Kdyby snad někdo z nich na další konferenci či jednání nemohl přijít, kdokoli z tohoto uzavřeného okruhu lidí je schopen jeho prezentaci odpřednášet za něj.

Po návštěvách řady takových debat a po posledním parlamentním semináři věnovaném tomuto tématu se unavenému pozorovateli zdál sen, že zúčastnění i někteří nezúčastnění, ale spoluodpovědní, byli za své nepochybné zásluhy vzati na nebesa, a tam takto pokračovali v rozmluvě o prevenci cervikálního karcinomu.

Zápis ze schůze nebeské cervikální komise

Zástupce gynekologicko-porodnické společnosti reprezentující nemocniční lékaře: “Jsme jediní v Evropě, kteří mají roční intervaly cytologií. V západní Evropě jsou intervaly tři až pět let a jejich výsledky jsou podstatně lepší.”

Zástupce gynekologicko-porodnické společnosti reprezentující privátní ambulantní lékaře: “Jak mám natáhnout intervaly, když to nefunguje pořádně ani u těch ročních. Výsledky jsou teď špatné, když to rozvolním na tříleté intervaly, bude to třikrát horší. Cytologové jsou nespolehliví, laboratoře neakreditované.”

Zástupci patologů či cytologů, kteří vyhodnocují cytologie: “Jak vám máme vracet spolehlivé výsledky, když nám děláte blbé stěry. Kde nic není, ani čert nebere. Leckde v Evropě to odebírají zaškolené sestry a dělají to lépe než doktoři. Provedou to tak, jak se jim řekne, a nevnášejí do toho nějakou kreativitu.”

(Kvůli tomuto společnému stanovisku patologové a cytologové přeruší paralelně probíhající urputný spor o to, kolik sklíček musí laboratoř ročně vyšetřit, aby uměla cytologii odečíst.)

Zástupce virologů z národní referenční laboratoře pro papilomaviry: “Cytologie jsou trochu jedno, důležitá je detekce papilomaviru.”

Zástupce gynekologicko-porodnické společnosti reprezentující nemocniční lékaře: “Jasně, ale až po 35. roce věku, protože do té doby je pozitivních 80 % žen a nic to neznamená, viru se většina ženských zbaví, zajímavé jsou až ty, u kterých infekce přetrvává po 35. roce!”

Zástupce virologů z národní referenční laboratoře pro papilomaviry: “Jasně, proto mám nové schéma, podle kterého by to mělo běžet – pozitivní HPV a pozitivní cytologie, pozitivní HPV a negativní cytologie a další možné kombinace, všechno v souladu s věkem, stanovme moderní strategii screeningu, udělejme pilotní studii.”

Zástupce gynekologicko-porodnické společnosti reprezentující privátní ambulantní lékaře: “Kdo myslíte, že ty plošné HPV testy zaplatí?” a “Zástupce virologů není gynekolog.”

Zástupce praktických lékařů pro děti a dorost: “Hlavně by se mělo očkovat novými vakcínami proti HPV, a to už u dvanáctiletých.”

Zástupce České vakcinologické společnosti: “Hlavně očkujme, je to pro ženy nová naděje.”

Všichni předtím jmenovaní společně: “Efekt vakcíny se projeví za 30 až 50 let, navíc nepokrývá všechny rizikové typy HPV. Je třeba udržet a zkvalitnit především screening.”

(Kruh se vrací, vystoupí nemocniční gynekologové, privátní gynekologové, cytologové, patologové, virologové, pediatři…)

Poslanec evropského parlamentu zabývající se zdravotnickou problematikou: “Já to všechno podporuji.”

Zástupce České onkologické společnosti: “Čím lepší bude prevence, tím méně budou mít onkologové práce!”

(Touto jednou větou vítězí. Následuje potlesk.)

Vedoucí brněnského Institutu biostatistiky a analýz, který kromě jiného spravuje data mamárního screeningu (mimochodem, inteligentní tak, až to někdy jde na nervy): “Ja uz to tu nevydrzim, hruza,” píše v SMS.

Zapisovatel jednání a současně onkolog, kterému to nedá, má na závěr několik otázek, na které už ani nečeká odpověď:

“Proč tu nejsou zástupci ministerstva zdravotnictví, co dělá komise, která k tomu na ministerstvu je?”

“Proč tu není VZP, aby řekla, co zaplatí a co ne?”

“Proč tu nejsou i jiní gynekologové? Jak se k věci postaví?”

“Jaká opatření podniknou cytologové pro kontrolu kvality?”

“Kdo sdělí národu, že vakcíny proti HPV stát nezaplatí a každý si ji má koupit sám, což učiní pár procent populace a kolektivní ochrana stejně nebude?”

Poslanec evropského parlamentu zabývající se zdravotnickou problematikou: “Já to všechno podporuji, ale páni profesoři si rádi lobbují za své myšlenky, je třeba myslet komplexně a podporovat to.”

Ministr (ať už ve funkci zastupuje jakoukoli stranu):

(Přichází na poslední chvíli pozdravit jednání.)

“Ministerstvo je připraveno o této problematice komunikovat. Máme ale i jiné úkoly. Vše se daří.”

(Po pěti minutách se vzdaluje, stihne ale zaznamenat klíčová slova. Volá proto z auta náměstkovi: “Co pořád mají s tím cervikálním screeningem, to snad už dávno běží, ne?” Dotaz je postoupen po hierarchii ministerstva směrem dolů, marně hledaje alespoň jednoho úředníka, který by byl ve funkci déle než dva roky a o kontinuitě problému něco věděl. Nevyřízen končí v podatelně.)

Poslanec evropského parlamentu zabývající se zdravotnickou problematikou: “Máte moji podporu, vše najdete na www.mojeprijmeni.cz.”

“Nebeskou” debatu ze svého snu v autě na dálnici D1 zapsal naštěstí právě neřídící prof. MUDr. Jan Žaloudík, CSc., občan aktivně fandící prevenci zhoubných nádorů.

Plnou verzi článku najdete v: Medical Tribune 7/2008, strana A5

Zdroj:

Sdílejte článek

Doporučené