Přeskočit na obsah

Imudon skončil. Existuje vhodná alternativa?

Jedná se o extrakty získané z bakterií, které se často podílejí na vzniku infekce. Působí na principu obdobném očkování: jedná se o usmrcené mikroorganismy, které nejsou schopny vyvolat onemocnění, ale zachovávají si svoji antigenní strukturu, kterou je imunitní systém schopen identifikovat. Na základě této identifikace „nepřítele“ dochází k aktivaci imunitních buněk a faktorů, které jsou pak na základě takového „tréninku“ lépe připraveny na skutečný útok. Ačkoli se lyzáty nevstřebávají, stimulace obranných mechanismů není jen lokální, ale i celková. Význam účinku bakteriálních imunomodulátorů je pak především ve snížení výskytu recidivujících a protrahovaných zánětů dýchacích cest a možném příznivém ovlivnění alergického zánětu.

Mechanismus účinku

Bakteriální imunomodulátory působí jako antigen a na kontakt s ním slizniční imunitní systém (MALT) reaguje aktivací nespecifických imunitních mechanismů (aktivací NK buněk, makrofágů a fagocytózy, zvýšením produkce sekrečního IgA a také zvýšením produkce IL-1, INF-α). Vlivem zvýšené produkce cytokinů aktivované makrofágy pak může dojít ke stimulaci dalších mechanismů specifické imunitní reakce. Byla např. potvrzena aktivace T lymfocytů (zvýšená cytotoxicita, produkce IL- 2 a INF-γ, zvýšená proteosyntéza v mononukleárních buňkách), jsou důkazy i o aktivaci lymfocytů typu B a zvýšené produkci protilátek. Krevní cestou se tak informace opět předává na sliznice dalších orgánů nosohltanu, krku, průdušek a dalších. Tento mechanismus funguje, ať už podáváme bakteriální lyzáty perorálně (aktivují MALT ve střevní stěně přes Peyerovy plaky) nebo lokálně na sliznici dutiny ústní nebo nosní (aktivují podslizniční oblasti nosohltanu).

Imudon a jeho alternativy

Oblíbeným lokálním imunomodulátorem s bakteriálními lyzáty ve formě pastilek byl Imudon. Jeho výroba však byla před několika měsíci ukončena. Jako možná alternativa tohoto přípravku se nám nabízí např. volně prodejný bakteriální lyzát – doplněk stravy GS IMUNOSTIM. Obsahuje 50 mg směsi bakteriálních lyzátů (Staphyllococcus aureus, Streptococcus pneumoniae, Escherichia coli).

Přípravek je rovněž (podobně jako byl Imudon) ve formě pastilek, které se rozpouštějí v ústech (stačí 3x denně 1 pastilka). Při dodržení doporučeného dávkování je ve dvou cyklech po 10 dnech využívána kompletní kúra na posílení imunity. GS Imunostim je přípravek, který je na trhu již 8 let a v roce 2006 byl jeho vliv na celkové posílení imunity organismu potvrzen klinickou studií, která byla provedena na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem v Praze. Tento volně prodejný bakteriální lyzát je možné pacientům doporučit pro posílení obranyschopnosti u méně závažných stavů či jako prevenci. Přípravek si pacienti hradí v plné výši, neodčerpává tedy prostředky ze zdravotního pojištění. Cena pro pacienta je nicméně srovnatelná s výší doplatku na preskribované přípravky. Na úhradě bakteriálních lyzátů předepisovaných lékaři se pacient podílí částkou ve výši 60 % z celkové ceny. Od začátku tohoto roku je třeba navíc připočíst poplatek 30 Kč za položku na receptu.

Zdroj:

Sdílejte článek

Doporučené