Přeskočit na obsah

Prof. Jan E. Jirásek osmdesátníkem

Své osmdesáté narozeniny oslavil v těchto dnech vědecký pracovník Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze a člen České lékařské akademie prof. MUDr. Jan Evangelista Jirásek, DrSc.

Prof. Jirásek se narodil v Pardubicích, kde také absolvoval základní vzdělání a Státní reálné gymnázium. V letech 1951–1953 vystudoval Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze (promoce 1953), během studia působil jako asistent Ústavu histologie a embryologie Lékařské fakulty UK v Hradci Králové a po promoci až do roku 1960 jako odborný asistent Ústavu embryologického Fakulty všeobecného lékařství UK v Praze. Od roku 1960 pracuje jako samostatný, později vedoucí vědecký pracovník Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze‑Podolí. V roce 1960 obhájil kandidátskou disertační práci (Chromatinový test a jeho význam) a v roce 1968 disertační práci doktorskou (Vývoj pohlavního systému a mužský pseudohermafroditismus).

Docentem pro embryologii byl habilitován v roce 1996, profesorem jmenován v témže roce. V letech 1968–1970 a 1978–1979 působil jako visiting professor v Department of Obstetrics and Gynecology na University of Minnesota v Minneapolisu, v roce 1987 jako visiting scientist v Department of Obestetrics and Gynecology na University of Tennesse v Memphisu. Je členem řady domácích i mezinárodních odborných a vědeckých společností, v čele s Českou lékařskou společností JEP a International Fetoscopy Study Group (Chicago, USA), a je rovněž jedním z prvních členů České lékařské akademie. K dalším významným oceněním jeho práce lze počítat Cenu British Medical Association (2001), Charvátovu cenu a Cenu Nadačního fondu dr. Paula Janssena (2003) nebo ocenění American Biographical Institute – Man of the Year (2004).

Z desítek jeho odborných publikací jmenujme alespoň Atlas of Human Prenatal Morphogenesis (M. Nijohoff. Publ., Boston, 1983), což byla první embryologie člověka založená na řádkovací elektronové mikroskopii, a publikaci Human Embryo and Fetus (Parthenon Publ. Group., New York, 2001), která byla oceněna Britskou lékařskou asociací jako jedna z 25 nejvýznamnějších lékařských knih roku 2001.

Zdroj: Medical Tribune

Sdílejte článek

Doporučené