Přeskočit na obsah

Má mít každá sestra vysokou školu?

Komentář Medical Tribune

Schvalovacím procesem zatím úspěšně prochází návrh zákonné normy, podle které by napříště bylo možné získat kvalifikaci všeobecné sestry pouze po absolvování bakalářského studia. Po středních zdravotnických školách by tedy ze hry měly vypadnout i školy vyšší. Pokud by tento záměr byl dotažen do konce, co by přinesl sestrám a co nemocným?

Pro sestry samotné by to asi představovalo pozitivní krok: měly by více svobody při volbě své další vzdělávací kariéry a také lepší postavení na trhu práce (včetně toho mezinárodního). Titul DiS už nebude z hlediska dalšího vzdělávání slepá cesta - bude s ním možné rovnou navázat na magisterský stupeň.

Druhou otázkou je, zda z tohoto vývoje bude profitovat pacient . To hlavní, co on potřebuje, je sestra ochotná pracovat u jeho u jeho lůžka.

Tady by nová úprava měla pravděpodobně negativní dopad. Co je výhodou pro sestry, je v tomto kontextu nevýhodou pro nemocné - bakalářky budou dále studovat, v lepším případě zdravotnické obory, v tom horším cokoli jiného, bude pro ně snadnější odejít úplně mimo profesi. Sestry se zdravotnických škol, ať už středních nebo vyšších, většinou do nemocnic opravdu nastoupily, vysokoškolačky si to více rozmyslí.

Pro ty, které už v praxi jsou , to nemusí být špatné - kvalifikovaná sestra bude stále vzácné zboží a bude tedy třeba se k ní chovat s úctou a také ji (třeba někdy) i lépe platit - a z toho budou těžit všechny, ať už mají maturitu nebo státní zkoušku.

Sestry samotné však budou muset zapomenout na určitou nevraživost, která nyní mezi nimi je. Ty, které již vysokoškolského titulu dosáhly, někdy pohlížejí (byť to nahlas neříkají) na kolegyně, které mají „jen zdrávku“ s despektem, sestry s maturitou (možná hlasitěji) zase často soudí, že „holky s vejškou jsou v praxi nepoužitelné.“

I kdyby toto opatření začalo platit hned, sestry s různým vzděláním budou vedle se pracovat ještě desítky let a to, z jaké školy si původně odnesly diplom či vysvědčení, nemusí mít na kvalitu jejich práce vliv.

Asi se nedá paušálně říci, že vysokoškolské programy připravují lepší sestry. Srovnání je obtížné už jen proto, že se mění skladba uchazečů o zdravotnické obory.

Zatímco dříve dívka s trojkami neměla šanci se na „zdrávku“ dostat, dnes některé školy ani nepořádají přijímací zkoušky. To, co kvalitu budoucích sester snižuje nejvíce, je nízká prestiž ošetřovatelství v očích veřejnosti. Dokud o této cestě nebudou uvažovat i nadaní absolventi gymnázií, nebude vyhráno.

Lucie Ondřichová, www.tribune.cz

 

Zdroj: www.tribune.cz

Doporučené

Sir Michael Anthony Epstein (1921–2024)

22. 4. 2024

Sir Michael Anthony Epstein, patolog, který identifikoval první známý lidský onkogenní virus, zemřel 6. února ve věku 102 let. Jeho tým zkoumající…

Ruce vzhůru, gatě dolů…

17. 4. 2024

Ne, od zájmu o fungující české zdravotnictví ruce pryč dávat nebudeme. Nemocničním lékařům oprávněně vadí, že ostatní lékaři nejsou ochotni se…

O houbách a lidech

12. 4. 2024

Většina z nás považuje houby za rostliny. Nejsou jimi. Jsou samostatná říše života. Něco mají společného s rostlinami, něco s živočichy, něco mají…