Přeskočit na obsah

Pandemie „prasečí chřipky“ u konce?

Podle expertů WHO se pro letošní podzim a zimu již nedoporučuje připravovat a vyrábět monovalentní vakcínu proti viru A(H1N1). „Ta by měla být pouze jednou ze součástí třívalentní vakcíny zaměřené dále proti virům A(H3N2) a B,“ uvedl 18. února na virtuální tiskové konferenci speciální poradce generálního ředitele Světové zdravotnické organizace dr. Keiji Fukuda.

Komentoval tak výsledky čtyřdenního zasedání speciální skupiny expertů, která připravila doporučení pro přípravu protichřipkové vakcíny na podzimní a zimní období letošního roku pro severní polokouli.

Odborníci vyslovili tento překvapivý závěr navzdory skutečnosti, že situace kolem chřipkového onemocnění vyvolávaného virem A(H1N1) se v celosvětovém měřítku v zásadě nemění, byť mezi jednotlivými regiony určité rozdíly existují (vysoká aktivita viru je zaznamenávána v některých oblastech východní Evropy, severní Afriky a některých částech Asie). Definitivní závěry v tomto smyslu by měly zodpovědné orgány WHO přijmout v nejbližších dnech.

Dokončení na str. A3

Na očekávanou otázku novinářů, zda toto doporučení znamená, že tolik diskutovaná pandemie tzv. prasečí chřipky je definitivně za námi, odpověděl dr. Fukuda poněkud vyhýbavě: „Doporučení zahrnout pandemický virus do třívalentní protichřipkové vakcíny na letošní podzim a zimu automaticky neznamená, že jsme pandemickou chřipku překonali. Virus způsobující toto chřipkové onemocnění považujeme za dominantní, a proto jej doporučujeme do vakcíny zařadit. Žádná pandemie také nekončí naráz, přes noc, protože také její začátek nastával v různých částech světa v různých etapách. Nicméně doufáme, že to nejhorší již máme za sebou a že výskyt nových případů bude nadále klesat. Ovšem to, že jsme za vrcholem, ještě neznamená, že je situace zcela normální. Proto lze i nadále očkovat rizikové skupiny osob, jako těhotné ženy nebo osoby mladšího věku s chronickými onemocněními.“ Ostatně také to, že se svět skutečně nachází „za vrcholem“, budou muset teprve definitivně potvrdit příslušné orgány WHO.

A jaký bude další osud obrovských zásob vakcín, jež vyrobilo a skladuje několik farmaceutických firem a které nakoupily desítky vlád na celém světě? Pokud již byla taková vakcína připravena k aplikaci (naředěna do lékovek, nebo dokonce natažena do injekčních stříkaček), lze ji podle dr. Fukudy buď pouze aplikovat, nebo vyhodit. Nicméně samotná komponenta H1N1 vakcíny, která zatím není ve finální aplikační formě, může být použita i při výrobě třívalentní vakcíny.

Teď už zbývá jen vyčkat, jak dopadne audit objednaný Světovou zdravotnickou organizací na základě obvinění ze strany šéfa zdravotní sekce Rady Evropy Wolfganga Wodarga, který označil loňské vyhlášení pandemie prasečí chřipky za „jeden z největších zdravotnických skandálů století“.

Zdroj: Medical Tribune

Sdílejte článek

Doporučené

Ruce vzhůru, gatě dolů…

17. 4. 2024

Ne, od zájmu o fungující české zdravotnictví ruce pryč dávat nebudeme. Nemocničním lékařům oprávněně vadí, že ostatní lékaři nejsou ochotni se…