Přeskočit na obsah

Novinky v léčbě metastáz kolorektálního karcinomu

Akce proběhla v centru španělské Barcelony v kongresovém centru AXA, oficiální řečí byly angličtina a španělština. Organizace akce se ujali specialisté z Hospital Universitari Mútua de Terrassa v Barceloně. Mezi přednášejícími byli odborníci ze Španělska, Itálie, Německa a USA, za všechny bych jmenoval Nancy Kemenyovou z Memorial Sloan‑Kettering Cancer Center v New Yorku.

V rámci workshopu zaznělo celkem 28 přednášek v šesti tematických blocích. První byl věnován prediktivním a prognostickým faktorům jaterních a plicních metastáz. Společným tématem obou lokalizací byla interdisciplinární spolupráce při řešení metastatického onemocnění. U jaterních metastáz byl kladen důraz na správnou diagnostiku, jako nejlepší vyšetření v rámci stagingu byla uvedena MRI s nejlepší senzitivitou i specificitou. Samozřejmostí by mělo být i peroperační ultrasonografické vyšetření až s 50% záchytem předoperačně nerozpoznaných lézí. V rámci evropského průzkumu ve 12 zemích bylo zjištěno rozmezí operovaných/diagnostikovaných pacientů mezi 1,4 až 16 procenty.

Číslo svědčí o trvajícím problému nejen u nás, ale i v celé Evropské unii. Důležité je stanovení správného stagingu, sledování prognostických faktorů a s ním spojený výběr pacientů vhodných k radikálnímu řešení. Jako resekabilní je pak označeno onemocnění s možností kurativní chirurgické léčby; je možná resekce všech lézí, ponechání 25 až 30 % zdravého jaterního parenchymu (volumometrie), absence vaskulární nebo oboustranné biliární invaze a absence neresekabilních mimojaterních lézí.

V oblasti laparoskopie se považuje za zlatý standard provedení resekcí v segmentech II, III, IVb, V a VI. V rámci timingu při synchronním výskytu metastáz je možné provedení nejprve resekce jaterních metastáz a poté primárního nádoru („liver first“). Nutné je zahrnout transplantaci do algoritmu léčby jaterních metastáz.

Další metody jako RFA jsou určeny pro léze resekabilní s vysokým rizikem chirurgické léčby, neresekabilní léze, před resekcí u pacientů s metastázami v obou lalocích, kteří prodělají portální embolizaci a chemoterapii. Doporučuje se sledování CT/MRI první rok po třech měsících, dále po šesti měsících. Velmi zajímavé bylo sdělení N. Kemenyové na téma Hepatic artery infusion (HAI) u neresekabilního jaterního onemocnění. Poslední výsledky rozsáhlých studií ukazují na výhody tohoto postupu především v kombinaci se systémovou léčbou. Jako ideální postup byl prezentován návrh B. Nordlingera publikovaný v Annals Oncology v roce 2009.

U plicních metastáz byla publikována velmi nízká 30denní mortalita v rozmezí 0 až 2,5 procenta. Naopak pětileté přežití se týká až 48 % (41 až 56 %). Mezi prognostické faktory je zařazován počet, velikost, TDT (tumor dubling time), disease free interval (DFI), radikalita zákroku a stav uzlin. V rámci samotného DFI 0 až 11 měsíců je pětileté přežití 22,6 %, naopak u DFI nad 35 měsíců je pětileté přežití 55 procent.

V rámci resekcí kombinovaného jaterního a plicního onemocnění je pětileté přežití 30 až 42 procent. Důraz byl u obou lokalizací kladen na lymfadenektomii, jež je považována za důležitý prognostický faktor. Pětileté přežití u negativních uzlin je ve studiích 38,7 až 71 %, naopak u pozitivních uzlin je toto rozmezí 0 až 33,5 procenta.

Mezi faktory neovlivňující prognózu patří lokalizace metastázy, opakované resekce dřívější resekce jaterní léze. Mezi nejdůležitější předoperační prognostické faktory ve 20 studiích s 1 870 pacienty byly zařazeny tyto: CEA (16 studií, 67 %), histologie (4 studie, 63 %), DFI (20 studií, 13 %), staging (9 studií, 11 %) a věk (20 studií, 4 %). Postoperační prognostické faktory jsou následující: lymfatické uzliny (9 studií, 67 %), radikalita zákroku (5 studií, 36 %), počet lézí (20 studií, 32 %) a velikost největší léze (14 studií, 21 %). V rámci péče se poukazovalo na centralizaci péče o pacienty s metastázami kolorektálního karcinomu v centrech s možností onkologické a kompletní chirurgické péče.

V dalším bloku byly představeny výsledky projektu LiverMetSurvay, ESTS (European Society of Thoracic Surgeons) a GECMP‑CCR‑SEPAR (Spanish registry of lung metastases of colorectal carcinoma). Tyto projekty jen dokazují důležitost multidisciplinárního přístupu v léčbě tohoto závažného onemocnění a vyhodnocování výsledků léčby. Vše by mělo vést k hledání dalších účinných modalit léčby.

Zajímavá byla i sdělení o probíhajících výzkumných projektech a možnostech léčby jaterních a plicních metastáz. Patří mezi ně sledování molekulárních charakteristik resekabilního a neresekabilního nádoru, prezentované léčebné metody jako High Intensity Focused Ultrasound (HIFU) a Extracranial Stereotactic Radio Therapy (ESRT). Tyto projekty mohou v budoucnu obohatit algoritmus léčby, a přispět tak k její větší účinnosti v případě tohoto častého onemocnění.

Ve FN u sv. Anny v Brně je péče o pacienty s jaterními a plicními metastázami soustředěna do dvou indikačních komisí, a to každé úterý probíhající onkologické komise a čtvrteční komise plicní. Tyto komise probíhají na I. chirurgické klinice LF MU a FN u sv. Anny v Brně, úzce spolupracujeme s OCHO (Oddělení chirurgické onkologie) FN u sv. Anny v Brně, komisí se účastní i lékaři Masarykova onkologického ústavu (MOÚ) Brno. Obě komise jsou multioborové, snahou je tedy dosáhnout ideálního postupu v léčbě, a tím prospěchu pro pacienta. Počet jaterních resekcí se pohybuje okolo 10 procent. I. chirurgická klinika je zapojena do projektu LiverMetSurvay, jehož výhodou je nejen kvalitní sledování našich pacientů, ale i možnost analýzy výsledků všech pacientů tohoto rozsáhlého mezinárodního projektu.

Zdroj: Medical Tribune

Sdílejte článek

Doporučené

Den vzácných onemocnění 2024

28. 3. 2024

Jde o několik pacientů s konkrétní diagnózou. Avšak je již známo přes 10 000 klinických jednotek a jedná se o miliony pacientů. Česko patří k zemím s…