Přeskočit na obsah

Bolest u pacientů s chronickými defekty z pohledu sestry

Bolest doprovázející chronické rány je v České republice dlouhodobě podceňovaný problém jak zdravotníky, tak samotnými pacienty. Eliminace bolesti, její řešení během léčby rány, má v důsledku vliv na celý proces hojení. Bolest ovlivňuje kvalitu života, celospolečenským problémem je ekonomická otázka opakovaných hospitalizací, nákladnosti antibiotické nebo analgetické léčby.

Chybí osvěta na toto téma mezi pacienty, publikace nebo prezentace odborníků. Důsledkem je bagatelizace problému, bolest bývá řešena pouze okrajově, ne vždy vhodnými léky.

Informace ze zahraničí dokládají určitý pozitivní vývoj v přístupu zdravotníků. Problém bolesti u chronické rány je všeobecně přijímán, avšak i zde chybějí systémové postupy věnující se tomuto problému. Poziční dokument Bolest při převazu je více souborem zkušeností odborníků Evropské asociace pro hojení ran než nástrojem pro praxi. Shrnuje názory zdravotníků z jedenácti zemí, vyjádřené pomocí průzkumu. Navrhuje přístupy a možnosti týkající se bolesti během převazu rány. Bohužel, ani tento prestižní dokument nepředkládá tak žádaná a potřebná guidelines.

Na základě opakovaných rozhovorů s pacienty, víceletých výsledků Centra pro léčbu bolesti a poradny sledujeme prožívání bolesti u pacientů s chronickými ránami, její ovlivnění pomocí lokální terapie včetně výběru jednotlivých specifických materiálů určených k hojení ran. Naším cílem je zmapování bolesti u různých ran dle jejich etiologie (dekubity, ulcerace dolních končetin, onkologické rány). Součástí sledování je vytvoření přehledu o typu materiálu, intervalu převazu včetně strategie jejich užívání. Mgr. Markéta Koutná

Dokončení na str. C6

Postup ovlivnění bolesti sestrou lze rozdělit do několika oblastí. První kontakt pro nemocného znamená pozitivní impuls, že jeho pocity zdravotníci přijímají, zná pracoviště, kam se může obrátit, a je mu nabídnuta škála řešení.

V poradně se osvědčil systém otázek řazených v určitém sledu, který pacienta motivuje prezentovat další důležité informace. Dalším faktorem je samotné ovlivnění příčiny bolesti, která je u různých chronických ran velmi rozdílná.

Charakter a intenzita bolesti se také liší v jednotlivých fázích převazu. Je výrazná a pacienty obávaná během snímání krytí nebo při samotném ošetření, pokud jsou například použity agresivnější metody débridementu. Jiné pocity vyjadřují nemocní ihned po aplikaci krytí. Určitá část prezentuje bolest až za několik hodin po převazu. Bolest při snímání se snažíme ovlivnit výběrem neadherentního krytí. Z praxe vyplývá, že přetrvávající bolest po převazu obvykle způsobují i silnější baktericidní materiály. Tyto pocity obvykle popisují především pacienti s ulceracemi dolních končetin.

Největší intenzitu bolesti logicky pacienti popisují v zánětlivé a čisticí fázi. Proto je naším úkolem co nejrychleji převést ránu do proliferačního stadia. Tento časový (fyziologický) úsek ovlivníme nejen výběrem vhodného krytí, ale i častou kontrolou ve zdravotnickém zařízení. Pravidelný dohled nabízí flexibilitu v indikaci krytí i profesionální komfort převazu. Snažíme se zvolit takové materiály a navodit podmínky, které nám umožní provádět převaz po více dnech (4 až 7 dní) nejlépe opět zdravotníkem. Prožívání bolesti silně ovlivňuje samotné hojení rány.

Přesto existuje určité množství pacientů, kteří se brání užívání analgetik z důvodu nadměrného přísunu jiných léků souvisejících s jejich dalšími nemocemi. Kromě využití speciálních metod, jež jsou dostupné pouze na některých pracovištích, zbývá v takových případech „pouze“ lokální přístup k eliminaci bolesti. Sestra je důležitým mezičlánkem i členem týmu, kdy každým svým úkonem a jednáním může poskytovat „analgetickou péči“.

Zdroj: Medical Tribune

Sdílejte článek

Doporučené

Asgent aneb Náš život s andělem

28. 3. 2024

Nastává éra genové terapie. Nebo spíše teprve nastane, přestože první přípravky jsou již v klinické praxi. Zatím však nejde o rutinní léčbu. O to,…