Přeskočit na obsah

Crestor rozšiřuje spektrum indikací


Nová indikace představuje léčbu pacientů se zvýšeným rizikem kardiovaskulárního či cerebrovaskulárního onemocnění, které však u nich dosud nebylo diagnostikováno. Specificky by tato léčba měla být indikována mužům ve věku nad 50 let a ženám nad 60 let, u nichž se zjistila zvýšená koncentrace hs-CRP (vysoce senzitivní C-reaktivní protein) a mají k tomu alespoň jeden z "tradičních" rizikových faktorů, jako je například hypertenze, kouření, pozitivní rodinná anamnéza, snížená koncentrace HDL cholesterolu apod.

Hs-CRP je nespecifický marker zánětu, jenž indikuje zvýšené ukládání cholesterolu a dalších lipidů ve stěně arterií. Po podání rosuvastatinu se u této skupiny pacientů očekává snížení pravděpodobnosti výskytu akutní ischemické choroby srdeční nebo akutní cévní mozkové příhody i snížení potřeby rekanalizačních výkonů.

Osoby se zvýšeným hs-CRP bez dalšího rizikového faktoru však nejsou k léčbě indikovány. Crestor je v současnosti registrován pro léčbu primární hypercholesterolémie nebo smíšené dyslipidémie jako doplněk k dietním opatřením v případech, kdy není uspokojivá odpověď na samotnou dietu a tělesnou aktivitu.

Dále je schválen k léčbě homozygotní familiární hypercholesterolémie jako doplněk diety nebo v kombinaci s jinou hypolipidemickou léčbou (např. LDL aferézou), nebo samostatně, pokud se tyto nedoporučují.

"Rozšíření indikací Crestoru znamená novou terapeutickou možnost pro osoby, u nichž bylo k alespoň jednomu již existujícímu rizikovému faktoru dále identifikováno pomocí hs-CRP zvýšené riziko kardiovaskulárního a cerebrovaskulárního postižení.

Crestor toto riziko aktivně pomáhá snižovat," komentuje novou registraci Dr. Eric Colman, výkonný ředitel divize pro metabolické a endokrinologické léčivé přípravky v Centru pro hodnocení a výzkum léčiv FDA. Nová indikace byla schválena na základě výsledků klinického hodnocení JUPITER, jež srovnávalo denní dávku 20 mg rosuvastatinu oproti placebu v primární prevenci u zdravých jedinců s koncentrací LDL cholesterolu pod 3,4 mmol/l a koncentrací CRP vyšší než 2 mg/l.

Studie byla předčasně ukončena po zařazení 17 802 jedinců (přibližně po dvou letech trvání), neboť ve skupině léčené rosuvastatinem byl zaznamenán statisticky významný pokles výskytu kardiovaskulárních i cerebrovaskulárních příhod.

Podávání rosuvastatinu vedlo také ke snížení výskytu jednotlivých parametrů účinnosti - samostatného výskytu infarktu myokardu nebo cévní mozkové příhody. V aktivně léčené větvi byl taktéž dokonce zaznamenán pokles celkové mortality. Koncentrace LDL cholesterolu byla ve skupině pacientů léčených rosuvastatinem snížena o 50 % a koncentrace hs-CRP o 37 procent.

Na základě této rozsáhlé dvouleté studie byla tedy potvrzena účinnost a bezpečnost rosuvastatinu a jednoznačně se prokázal přínos léčby rosuvastatinem v primární prevenci kardiovaskulárních i cerebrovaskulárních onemocnění jinak zdravých jedinců.

Léčba by měla u této skupiny rizikových osob přinést i očekávané snížení potřeby provádění revaskularizačních výkonů typu koronární angioplastika či aorto-koronární bypass. Farmakoekonomické studie, hodnotící používání přípravku v primární prevenci v běžné klinické praxi, by měly potvrdit i předpokládanou nákladovou efektivitu této léčby.

Zdroj: Medical Tribune

Sdílejte článek

Doporučené