Přeskočit na obsah

Bezplatné plomby škodí zdraví

Česká stomatologická komora nedávno oznámila, že by bylo dobré, kdyby bylo ošetření zubního kazu zcela vyjmuto ze zdravotního pojištění. Jinými slovy, aby si čeští pacienti platili zubní výplně sami, cash. Požadavek nikterak nový, proto zřejmě byly reakce médií, politiků i veřejnosti radikálně odmítavé, avšak pouze frázovité a nikterak důsledné.

Jako by bylo mnohým zúčastněným jasné, že se zde prezentuje jeden z klíčových problémů, které ochromují nejen rozvoj systému zdravotnictví v ČR, ale někdy i bohužel celkový vývoj medicíny. Problém spočívající v tom, že je na jedné straně neomezený nárok veřejnosti na vše a na straně druhé vždy omezené zdroje státu, respektive zdravotních pojišťoven.

Zubní lékař dostane od zdravotní pojišťovny za zhotovení amalgámové výplně 220 korun. Musím připomenout, že se jedná o hrubý obrat, z něhož financuje provoz ordinace. Jako čistý zisk mu zůstane tak asi čtvrtina až třetina. Skutečná cena je ovšem vyšší, někdy i několikanásobně. Požadovat od pacienta doplatek k vyrovnání ceny zákon neumožňuje. Pouze když pacient sám chce, může se vzdát nároku na bezplatné ošetření a s lékařem se dohodnout na zhotovení výplně, která by byla skutečně legeartis.

Mohu z vlastní zkušenosti říci, že takových pacientů přibývá. Pomalu, ale přibývá. Na tomto místě je třeba zmínit ještě jeden aspekt: žádná skutečná (nikoli zdravotní) pojišťovna na světě se moc nehrne do pojišťování zubní péče, i když výjimky jsou. Důvod je prostý.

Zubní kaz je z pohledu pojišťovenské aritmetiky tzv. zamezitelná škoda. Tak jako nám pojišťovna nepojistí dům, kde je vadná elektroinstalace, nezajištěné dveře a díra ve střeše, tak nám nepojistí ani zuby, jejichž zdraví si každý může do značné míry ovlivňovat sám. Ano, správným čištěním zubů. Velmi mě pobavilo, jak se v souvislosti se zmínkou o platbách najednou vyrojila mračna smělých a novátorských teorií o vzniku zubního kazu. Teorií, které jako příčinu uvádějí nejrůznější temné přírodní síly, lidstvem zcela neovlivnitelné.

Teorií, jejichž společným jmenovatelem je odmítání osobní odpovědnosti za vlastní zdraví, za vlastní život. Zubní kaz je patologický proces, jehož příčina je známa a který postihuje tvrdé zubní tkáně a neošetřený postupuje dál do zubní dřeně, eventuálně ještě dál do okolních tkání formou hnisavého zánětu. Dá se přirovnat k vojsku dobývajícímu pevnost a zdolávajícímu jednotlivé hradby a nádvoří.

Jednoznačně platí, že čím kvalitněji je kaz ošetřen v první fázi, tedy ihned, jak se objeví, tím více se dají s jistotou vyloučit výše zmíněné komplikace. Za 220 Kč se ve většině případů stoprocentně kvalitně kaz ošetřit nedá, čímž je zaděláno na další nevyhnutelné problémy.

Dovolil bych si učinit závěr, že podfinancování ošetření kazu je příčinou mnohých zcela zbytečných potíží, s nimiž naši pacienti dennodenně přicházejí. Řešení je prosté - vyřadit ošetření kazu ze zdravotního pojištění, protože to prostě nefunguje. Bezplatné plomby se sázejí jako na běžícím pásu, ale pro zdraví pacientů nemají většinou žádný význam nebo i často škodí. Cena několik set korun za výplň je pro drtivou většinu populace zcela průchodná, zvláště když si uvědomíme, jak vysoké částky se v běžném občanském životě utrácejí za věci zcela nesmyslné. .

Zdroj: Medical Tribune

Sdílejte článek

Doporučené