Přeskočit na obsah

Kolik je vlastně v ČR diabetiků?


O epidemii diabetu se hovoří celosvětově. V souvislosti s diskusemi o globálním oteplování a prasečí chřipce by však mohl vzniknout dojem, že tyto katastrofické údaje jsou nadsazeny v zájmu "nátlakových skupin". Nevím, jak je tomu ve světě, ale pokusím se rekonstruovat reálný obraz pro Českou republiku ze dvou zdrojů - údajů Ústavu zdravotnických informací (dále ÚZIS) a dat o léčbě pacientů s diabetem z databáze Všeobecné zdravotní pojišťovny (dále data VZP), jejichž analýzu má Diabetická asociace díky vstřícnosti zejména generálního ředitele MUDr. Horáka k dispozici. Pokusím se interpretovat data ve vztahu k úrovni péče o pacienty s diabetem, schopnosti zdravotnického systému identifikovat časně pacienty zejména s diabetem 2. typu a celkové kvalitě péče o pacienty s diabetem v ČR.

Graf č. 1 je převzat z materiálu ÚZIS (analýza pro rok 2008). Je zajímavý zejména trvalou, prakticky konstantně se zvyšující prevalencí diabetu v ČR. Výjimka je v období první poloviny devadesátých let - zde se křivka krátce oploští, dokonce jako by se počet pacientů snižoval. Tento "zub" byl způsoben tím, že v téže době byl zaveden pro odměňování ve zdravotnictví výkonový systém. Data o pacientech s diabetem poskytovaly v první polovině devadesátých let pouze diabetologické ordinace.

Po zavedení výkonového systému se zdálo, že pacientů s diabetem přestalo přibývat, což byl ale artefakt způsobený retencí nově diagnostikovaných pacientů v ordinacích praktických lékařů. Poté, co se na tuto příčinu přišlo, jsou pacienti vedení u praktiků hlášení do systému ÚZIS, a křivka prevalence má opět konstantní vzestup.

Co je ale závažnější, na křivce není vidět žádná změna v prevalenci v souvislosti se změnou diagnostických kritérií (pro diabetes byla snížena diagnostická glykémie nalačno ze 7,8 mmol/l na 7,0 mmol/l). K této změně došlo okolo roku 2005. Pokud by většina pacientů byla diagnostikována aktivní depistáží, měla by okamžitě být překlasifikována skupina nemocných, kteří byli vedeni jako "prediabetes" na nemocné s diabetem.

Lze vypočítat (podle počtu nově diagnostikovaných pacientů s diabetem a průměrné rychlosti vzestupu glykémie - UKPDS), že takto by se objevilo rázem okolo 200 tisíc nových pacientů. Jediné racionální vysvětlení je, že nemocní s diabetem jsou diagnostikováni pozdě, to znamená většinou na základě příznaků, s průměrnou glykémií vyšší než je 8 mmol/l. Z uvedeného lze tedy odvodit, že v ČR nefunguje systém aktivní časné depistáže pacientů s diabetem.

Současně, s ohledem na skutečnost, že naprostá většina pacientů je tvořena diabetiky 2. typu, a s ohledem na výše uvedené závěry lze kvalifikovaným odhadem dojít k závěru, že v ČR je v současnosti okolo 300 až 350 tisíc osob s doposud nediagnostikovaným (to by tak nevadilo) a současně neléčeným diabetem (to je skutečně závažné). Data ÚZIS jsou častokráte kritizována pro nepřesnost. Jejich validitu můžeme testovat porovnáním s daty VZP, která definují jistě celkem přesně počet nemocných, jimž byla předepsána antidiabetická léčba.

Pokud přijmeme myšlenku, že až na výjimky (omyl či metformin v prevenci diabetu) nemá předepsán nikdo jiný antidiabetické léky než pacient s prokázaným diabetem, pak lze podle dat VZP tvrdit (přepočtem na celou populaci), že celkový počet nemocných s diabetem aktivně farmakologicky léčených v ČR byl v roce 2006 nejméně 513 tisíc. Jistě nejde o zanedbatelné číslo, nicméně důležité je, že podle dat ÚZIS to bylo okolo 508 tisíc osob. Zdá se mi, že rozdíl mezi těmito dvěma údaji je skutečně minimální.

Data ÚZIS nedávají informaci o věkové struktuře pacientů s diabetem. Jistou představu si můžeme učinit z přehledu podle dat VZP, jak ukazuje graf č. 2. Každoročně přibývají desítky tisíc nově diagnostikovaných pacientů, o jejich věkové struktuře také nemáme informace.

Podle dat VZP můžeme o věkovém složení získat pouze orientační představu, v grafu č. 3 jsou zachyceni všichni nemocní, kteří byli identifikováni nově jako diabetici v databázi.

Jsou zde však zahrnuti i ti, kdo k VZP přestoupili od jiných zdravotních pojišťoven. V současnosti Diabetická asociace připravuje velmi podrobnou analýzu databáze VZP týkající se pacientů s diabetem. Již nyní je zřejmé, že lze pečlivým strukturováním dotazů získat poměrně velmi přesnou představu o jejich populaci. Současně jsem přesvědčen, že již základní porovnání dat ÚZIS a VZP jasně vylučuje možnost, že by v ČR nebyl diabetes minimálně z hlediska počtu nemocných závažným problémem.

Zdroj: Medical Tribune

Sdílejte článek

Doporučené

Den vzácných onemocnění 2024

28. 3. 2024

Jde o několik pacientů s konkrétní diagnózou. Avšak je již známo přes 10 000 klinických jednotek a jedná se o miliony pacientů. Česko patří k zemím s…