Přeskočit na obsah

Kypr - ostrov bájné Afrodity

Kypr je třetím největším ostrovem Středozemního moře. Leží tak blízko Evropy, Asie i Afriky, že může být právem považován za vstupní bránu na všechny tři kontinenty. Kyprem kráčely dějiny. Už sedm tisíc let před Kristem žili na ostrově lidé, kteří si stavěli první kamenné domy v Evropě. Během křižácké výpravy ve 12. století dobyl Kypr anglický král Richard I., zvaný Lví srdce. Na ostrově se vystřídali další vládci, Kypr byl součástí Osmanské říše a po rusko-turecké válce ho získala roku 1878 Británie, pod jejíž správou zůstal až do roku 1960, kdy získal samostatnost. Roku 1974 došlo na Kypru k vojenskému převratu, jehož účelem bylo připojení ostrova k Řecku. Turecká armáda na to reagovala obsazením severní části ostrova, na které jednostranně vyhlásila Tureckou republiku severního Kypru, uznávanou pouze Tureckem. Kyperská republika (řecká) se roku 2004 stala členem Evropské unie.

Kypr byl nejen křižovatkou obchodních a námořních cest a místem válečných střetů. Potkávaly se tady také a prolínaly rozdílné kultury. Jejich dědictví v podobě nesmírného bohatství stavebních a uměleckých památek z nejrůznějších dob, půvabná a pestrá příroda, čisté moře, příhodné klima, srdeční a přátelští lidé i zajímavá historie opředená řadou legend z něj činí turistický ráj. Zvláště, když teplé léto trvá na Kypru od začátku května až do poloviny listopadu, moře je úžasně čisté a pláže pokrývá jemný písek.

Kypr křížem krážem

Nejkrásnější výlety na Kypru vás zavedou do divokého pohoří Troodos, jehož svahy jsou porostlé hustými borovými lesy. Horské ovzduší prosycené jejich silicemi doslova omamuje. Troodos je pro život Kypru nesmírně důležitým pohořím, protože zachycuje srážky, bez nichž by byl ostrov jen vyprahlou pustinou. Uprostřed panenské přírody se skrývají velké pravoslavné kláštery, z nichž některé jsou přístupné turistům. Ženy mohou, ve vhodném oblečení, navštívit jen největší a nejslavnější z nich, klášter Kykko. Novicem v něm kdysi byl i arcibiskup Makarios, první kyperský prezident. Klášter byl založen v roce 1100 a schraňuje ikonu Bohorodičky, kterou historici umění považují za jeden ze tří posledních dochovaných obrazů apoštola Lukáše.

Ayia Napa je nejvyhledávanějším letoviskem na Kypru. Leží na jihovýchodě ostrova a pyšní se nádhernou pláží Nissi, blízkými jeskyněmi a pozoruhodnými skalními útvary. Najdete v něm bezpočet restaurací, taveren, diskoték a obchůdků se suvenýry. Pobyt vám zpestří návštěva mořského akvária a neobvykle řešeného vodního parku ve stylu antických památek. Dalším oblíbeným rekreačním centrem je Protaras. V jeho okolí stojí větrné mlýny a v moři se nacházejí malé ostrůvky. Pláž Fig Tree Bay patří k nejkrásnějším na ostrově. Nejrůznější restaurace, obchody a bary, diskotéky a herny jsou samozřejmostí.

Co musíte vidět

Místo zvané Petra tou Romiou najdete na jižním pobřeží ostrova. Mořský příboj neustále bičuje do skal rozesetých u pobřeží a vytváří bohatou stříbrnou pěnu.

Podle starověké legendy se z ní právě tady zrodila bohyně Afrodita, oděna pouze do zlaté koruny. Ať již sem přijedete brzy ráno, kdy skaliska zahaluje tajemný opar, nebo navečer, kdy dostávají načervenalou barvu zapadajícího sluníčka, zahledíte se do nekonečných vln moře a zaposloucháte do jeho vábivého šumu, zapomenete rázem na všechny starosti a dokonale si vychutnáte tak vzácné chvilky klidu a romantického okouzlení.

Nevšední zážitek vás čeká v Pafosu, turistickém centru na jihozápadním pobřeží Kypru, zapsaném na prestižní seznam UNESCO. V helénistickém období byl Pafos dokonce hlavním městem ostrova. Unikátní pohřebiště králů tvoří více než stovka podzemních hrobů vytesaných ve skále. Nejstarší část pochází z třetího až čtvrtého století před naším letopočtem. Zaujme vás také hrad Pafos, původně byzantská pevnost, již najdete nedaleko přístavu. Na kopci nad Pafosem pak objevíte ruiny antického města, názorně vypovídající o tom, v jakém luxusu jeho obyvatelé žili. V Nikósii se octnete před Zelenou linií, spravovanou jednotkami OSN, která rozděluje město na kyperskou a tureckou část. Historický střed města je obestavěn dobře zachovalými benátskými hradbami. Ve Starém městě se můžete toulat úzkými stinnými uličkami a obdivovat domy s vyřezávanými balkony, malé dvorky s datlovníky i bezpočet kostelů a mešit. U arcibiskupského paláce stojí veliká socha Makaria III.

 

Zdroj: Medical Tribune

Sdílejte článek

Doporučené