Přeskočit na obsah

Vzdělávání a kvalitní péče spolu úzce souvisejí

Indikátorem kvality péče o pacienty s chronickou ránou může být řada parametrů (např. výskyt dekubitů v nemocničním zařízení, doba léčení chronické rány, dostupnost komplementu atd.), obtížná je však jejich interpretace. Česká společnost pro léčbu rány (ČSLR) byla oficiálně registrována formou občanského sdružení v září 2001. Jejím cílem je podílet se na komplexním řešení problému hojení rány, na systematickém zlepšování kvality péče o nemocné s chronickými ranami v nemocniční, ambulantní i domácí sféře. Členy ČSLR jsou lékaři z různých oborů, zdravotní sestry z nemocnic, ambulancí i domácí péče, ostatní vysokoškoláci a vědečtí pracovníci.

Česká společnost pro léčbu rány se v lednu 2007 rozhodla podpořit centra, jež v České republice zajišťují komplexní péči o klienty s chronickými ranami. Dlouhodobým cílem této iniciativy výboru ČSLR je zvýšení prestiže zařízení, která léčí chronické rány dle moderních zásad, mezi odbornou veřejností i laiky. Zároveň je potřebné vytvořit a dále zviditelnit síť pracovišť poskytujících kvalitní péči o klienty s chronickými a komplikovanými ranami.

Zájemci o udělení certifikátu kvality nejdříve přijali Deklaraci o poskytování komplexní péče pro klienty s chronickou a komplikovanou ránou, kterou spolu s Žádostí o garanci kvality zaslali na sekretariát ČSLR. Žádosti posuzovala pětičlenná komise pro kvalitu.

V roce 2007 bylo zkoumáno celkem 12, v roce 2008 celkem 14 a konečně v roce 2009 18 žádostí. Za celé sledované období od roku 2007 jsme obdrželi 44 žádostí z celkem 27 posuzovaných pracovišť. Platnost uděleného certifikátu je nejvýše dva, resp. tři roky. Ke dni 28. 1. 2010 bylo držitelem certifikátu 20 center, jejichž seznam byl zveřejněn na konferenci ČSLR v Pardubicích v lednu 2010.

Síť pracovišť, která kvalitně léčí rány, je pravidelně aktualizována na webových stránkách společnosti www.cslr.cz.

Alfou a omegou poskytování kvalitní péče je dostatek vzdělaných pracovníků - lékařů i sester. ČSLR se proto zasazuje za rozšíření možností vzdělávat se na certifikovaných kursech, které pořádají pracoviště akreditovaná Ministerstvem zdravotnictví České republiky.

Dalším zdrojem aktuálních informací jsou odborné semináře a akce postgraduálního charakteru, jejichž seznam je uveden na oficiálním webu ČSLR. Pro výchovu nových zdravotníků je důležité zařadit výuku tzv. vlhkého hojení ran i do vysokoškolských osnov.

V udělování certifikátů kvality bude ČSLR pokračovat i do budoucna. Jsme přesvědčeni, že tato síť napomůže pacientům s chronickou ránou ke snazší orientaci, aby nalezli co nejkratší cestu k odborníkům, kteří jim budou schopni kvalitně pomoci. Udělení garance kvality péče o chronickou ránu dává také možnost věcně argumentovat při jednání s odbornými společnostmi a zdravotními pojišťovnami.

Zdroj: Medical Tribune

Sdílejte článek

Doporučené