Přeskočit na obsah

Český přípravek na hojení ran míří na britský trh

Od ledna běží nová klinická studie zaměřená na opětovné prověření kvalit zavedeného prostředku na hojení ran - Hyiodine. Studie má sloužit britským zdravotním pojišťovnám, které budou rozhodovat o zařazení tohoto přípravku mezi jimi hrazená léčiva. Velká Británie by tak následovala příklad Rakouska, kde už zdravotní pojišťovny Hyiodine při léčbě chronických a infikovaných ran ze sta procent hradí.

Cílem studie, organizované ve spolupráci s několika zdravotnickými pracovišti v České republice, je porovnat účinky přípravku Hyiodine při hojení různých typů ran, např. bércových vředů, diabetických vředů nebo proleženin. Výsledky by měly být známy koncem letošního května.

"Hyiodine je přípravek, který vykazuje velmi dobré léčebné výsledky. Používáme jej u našich pacientů již osm let a můžeme potvrdit, že jeho účinnost je velmi dobrá," popisuje své zkušenosti s přípravkem prof. MUDr. L uboš Sobotka, CSc., z Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Pochvalně se o něm vyjadřují např. i lékaři v USA, kteří ho měli možnost testovat. Přípravek Hyiodine, patentovaný ve více než 90 zemích celého světa, obsahuje aktivní látku kyselinu hyaluronovou, díky níž se daří výrazně zkrátit dobu terapie. První klinické testy byly provedeny ve spolupráci s gerontologickou klinikou Fakultní nemocnice v Hradci Králové. V roce 2003 byl přípravek Hyiodine registrován jako zdravotnický prostředek a od roku 2004 se vyrábí v Dolní Dobrouči, sídle společnosti Contipro. V současnosti se prodává ve 12 zemích po celém světě, v dalších osmi zemích probíhají jeho registrace.

Zdroj: Medical Tribune

Sdílejte článek

Doporučené