Přeskočit na obsah

Americké lékaře zneklidňují nebezpečné rady celebrit

Američtí lékaři jsou znepokojení nad rostoucím počtem případů, kdy známé osobnosti ze světa showbusinessu radí lidem, jak se léčit. Často jde o rady, které nemají s medicínou založenou na důkazech nic společného.

Například herečka Suzanne Somersová, která je v Česku známá rolí matky šesti rozverných dětí v komediálním seriálu Krok za krokem, se účastnila televizního pořadu CNN společně s uznávaným onkologem Otisem Brawleym, ředitelem American Cancer Society.

Během této talkshow Somersová prezentovala svou novou knihu, v níž zavrhuje konvenční terapii onkologických nemocí jako neúčinnou a propaguje alternativní metody. Brawley označil její slova za velmi nebezpečná.

Somersová nedávno prohlásila, že herce Patricka Swayzeho, který trpěl karcinomem pankreatu, zabila chemoterapie. Kdyby byl podle ní zvolil alternativní léčbu, měl by větší šanci přežít.

Mezi herce, kteří kritizují konvenční medicínu, patří také Tom Cruise. Zpochybnil podávání antidepresiv a prohlásil psychiatrii za pavědu.

Herečka Jenny McCarthyová, jejíž syn trpí autismem, napsala několik knih, ve kterých dává do souvislosti autismus s očkováním dětí. Tato souvislost přitom nebyla nikdy prokázána (aktuálně epidemiologická studie otištěná v časopise The Lancet ).

Knížky, které herečka napsala, mají obrovský dopad na chování rodičů. Průzkum Gallupova ústavu ukázal, že 23 % všech dotázaných dospělých váhá, zda mají své děti nechat očkovat MMR vakcínou.

"Bude těžké přesvědčit veřejnost o tom, že jde o dezinformace, i když budeme mít k dispozici množství důkazů," míní Paul Offit, šéf infekčního oddělení v Children's Hospital of Philadelphia. "Je mnohem jednodušší lidi postrašit, než je strachu zbavit," dodává.

"Celebrity tak ohrožují prevenci závažných dětských infekcí, " říká k tomu pediatr Martin Myers, ředitel National Network for Immunization Information.

Lékaři však mají stále ještě velký vliv. Podle průzkumu NCI z roku 2007 asi 68 % lidí nejvíce důvěřuje právě lékařům, jimž dává přednost před jakýmikoliv jinými zdroji, jako jsou například přátelé, vláda nebo internet.

"Zhruba deset procent lidí ale věří radám Suzanne Somersové," varuje Mehmet Oz, profesor chirurgie na Columbia University, New York.

Jakou sílu mají prohlášení světově populárních lidí, poznalo před několika lety i Česko, když Joanne Rowlingová, autorka dětských knih o Harry Potterovi, napadla české psychiatrické léčebny, které podle ní mučily děti zavíráním do klecí. Věc pak musel řešit ministr zdravotnictví, premiér i prezident.

Na české celebrity si však lékaři stěžovat nemusí. Naopak například zpěvačka Anna K. v souvislosti s vlastní osobní zkušeností popularizuje mamografický screening.

Jan Činčura, www.tribune.cz

Zdroj: Examiner, BMJ, USAToday, Medscape

Zdroj: www.tribune.cz

Sdílejte článek

Doporučené

Prevence a terapie srdečního selhání

23. 4. 2024

Srdeční selhání je heterogenní klinický syndrom různých etiologií, jehož diagnostika a léčba se v posledních letech značně posunula. „Vzhledem k…