Přeskočit na obsah

Sazebník výkonů nelékařů pro rok 2010

Série článků České asociace sester – 2. díl 

první části jsem se pokusila představit projekt Sestra – nositelka výkonů, který proběhl v roce 2009 a jehož pokračování nás čeká i v roce 2010. Chtěli bychom pokračovat na těchto stránkách v představování odborné veřejnosti systému práce nelékařů a výkony jednotlivých odborností. Zároveň chci opakovaně podotknout, že naším záměrem a cílem nebylo jakékoliv vstupování či ovlivňování kódů výkonů nelékařů. Naším cílem bylo narovnání a reálné uplatnění kódů výkonů nelékařů.

Velmi oceňujeme spolupráci s Českou lékařskou komorou a Českou lékařskou společností J.E.P. Jednání s těmito subjekty sdružujícími lékaře byla konstruktivní a na vysoké úrovni.

V této druhé části představím kódy výkonů nelékařů, které předkládalo prezídium České asociace sester.

Zmíněný Sazebník výkonů již v minulých letech obsahoval některé kódy výkonů nelékařů a prezídium ve své pracovní skupině přepracovalo některé výkony, které již svojí stavbou neodpovídaly realitě.

Vzhledem k tomu, že tyto výkony jsou v profesi nelékařů „meziooborové“ tak je nepředkládaly jednotlivé odborné sekce, ale prezídium.

Po vyhodnocení stávajících zařazených kódů výkonů nelékařů, které Sazebník výkonů  obsahoval již od roku 1997, rozhodla se pracovní skupina ČAS (PS ČAS), že přepracuje v základu tři kódy výkonů nelékařů a tím pádem nebude předkládat výkony nové. Opět zdůrazňuji, že jsme předkládali kódy výkonů za odbornost 911 – všeobecná sestra.

Předkládané výkony nejen dokladují kompetentnost nelékařů při provádění úkonů vyplývajících z jejich pracovního zařazení, ale kladou také vysoké nároky na způsobilost nelékařů.

Na základě tohoto rozhodnutí  PS ČAS vytvořila a přepracovala registrační listy, které jsou podkladem pro kalkulaci jednotlivých výkonů. Tyto registrační listy byly předloženy Pracovní skupině Ministerstva zdravotnictví.

Jedná se tedy o tyto kódy výkonů  nelékařů v odbornosti 911:

06125Klysma, výplachy, cévkování, laváže, ošetření permanentních katetrů – nahražen kodem

06151 – Provedení katerizace močového měchýře u ženy v ambulanci

Popis výkonu: Výkon je prováděn všeobecnou sestrou -  kvalifikovaným zdravotnickým pracovníkem způsobilým k výkonu zdravotnického povolání bez odborného dohledu na základě indikace lékařem v rámci ambulance. Sestra zajistí kvalifikované provedení sterilního výkonu při zavádění močového katétru do močového systému u ženy s maximálním zabezpečení prevence zavlečení infekce do močové soustavy. Výkon a použití PZT bude doložen vlepením snímatelného identifikačního štítku z jednorázového balíčku do dokumentace pacienta.    

Odůvodnění  změn:

Stávající znění výkonu neodpovídalo současným požadavkům na standardní postup výkonu a materiálové zabezpečení výkonu. Zejména u tohoto výkonu je nutné klást vysoké požadavky na standardní postup s cílem zajištění bezpečnosti pacienta a eliminaci rizika nozokomiálních nákaz. Znění popisu výkonu umožňovalo indikaci pouze praktickým lékařem. Nyní je možné indikovat lékařem a provést nelékařem v dalších ambulancích vč.odborných

Na základě připomínek Sdružení  praktických lékařů PS ČAS dopracovala další kód výkonu nelékaře pro možnost uplatnění v rámci návštěvní služby sestry u praktického lékaře:

06153 – Provedení katerizace močového měchýře u ženy v rámci návštěvní služby

06113 – Aplikace ordinované parenterální terapie pro zajištění hydratace, energetických zdrojů a léčby bolesti v rámci ambulance.

Popis výkonu:

Výkon je prováděn všeobecnou sestrou s osvědčením o výkonu práce sestry bez odborného dohledu na základě indikace lékařem za účelem bezpečného zavádění flexily do periferního žilního systému a zajištění žilního vstupu v rámci ambulance. Materiál spotřebovaný během výkonu bude zaznamenán a zdokumentován vlepením štítku, umístěného na obalu jednorázového balíčku pro žilní katetrizaci

Odůvodnění  změn:

Znění předchozího kódu výkonu neodpovídal současným standardním postupům a materiálovým potřebám k zajištění řádného provedení tohoto výkonu. Znění popisu výkonu umožňovalo indikaci pouze praktickým lékařem. Nyní je možné indikovat lékařem a provést nelékařem v dalších ambulancích vč.odborných.

06121 – Lokální ošetření – tento výkon PS ČAS rozpracovala na 4 výkony lokálního ošetřování nelékařem v odbornosti 911 na základě vyhodnocení rozsahu a závažnosti stavu chronické rány. Celkově lze tyto návrhy a jejich změny vyhodnotit jako efektivní a ekonomicky výhodné řešení dlouhodobě se nehojících a a komplikovaných ran.

Ukázalo se však, že jsme předložením tohoto kódu výkonu otevřeli pověstnou „pandořinu skříňku“.

V rámci jednání Pracovní skupiny při Ministerstvu zdravotnictví tento typ výkonu byl připomínkováním zástupců praktických lékařů a Sdružení ambulantních specialistů zamítnut z principelních důvodů nesouhlasu s kódy výkonů nelékařů.

Nicméně i nadále pokračujeme v jednáních o těchto výkonech s profesními organizacemi lékařů – např. chirurgů a Společností pro léčbu rány. Je nutné zdůraznit, že tyto odborné společnosti (ČCHS a SPLR) se k problematice lokální péče a ošetřování chronické rány staví velmi racionálně a odborně. Lze tedy konstatovat, že již nyní jsme nalezli konsensus v této problematice.

Diskutujeme nejen nositele výkonů, ale také výši materiálového zabezpečení jednotlivých výkonů tak, aby byly akceptovatelné jak po stránce odborné  tak i ekonomické.

 
Ostatní kódy výkonů nelékařů, které jsou nově uvedeny v Sazebníku výkonů 2010 představí v dalších dílech jejich předkladatelé – kolegové a kolegyně z odborných sekcí České asociace sester.

Všechny uvedené kódy výkonů nelékařů jsou obsaženy v Sazebníku výkonů 2010, vyhláška 472/2010 - celé znění ZDE , nebo je k zakoupení v tištěné podobě na kontaktech: szv@klim.cz, faxem: 519 330 840, případně písemně k zaslání na dobírku na adrese: MUDr. Eva Klimovičová, Lednická 34, 690 06 Břeclav 6.

Bc. Irena Pejznochová, tiskové oddělení ČAS, www.tribune.cz

Více informací o České asociaci sester - www.cnna.cz

Zdroj: www.tribune.cz

Sdílejte článek

Doporučené

Prevence a terapie srdečního selhání

23. 4. 2024

Srdeční selhání je heterogenní klinický syndrom různých etiologií, jehož diagnostika a léčba se v posledních letech značně posunula. „Vzhledem k…