Přeskočit na obsah

Brno chystá unikátní simulační centrum ve spolupráci s Mayo Clinic

Přes tisíc čtverečních metrů plochy, která je rozdělena na operační sály, jednotky intenzivní péče, ambulance, zákrokové sály.

Na první pohled je prostředí nerozeznatelné od moderní nemocnice plně vybavené vyspělými technologiemi. Jeden rozdíl tu však je - většina pacientů jsou sofistikované trenažéry. A˙pokud už jde o živé lidi, jsou to velmi dobře připravení herci.

Tak vypadá multidisciplinární simulační centrum na americké Mayo Clinic v R ochesteru. Je zde možné simulovat téměř jakoukoli klinickou situaci. Bez rizika poškození pacienta si zde zdravotníci všech oborů mohou nacvičit i ty postupy, k nimž se v běžné praxi dostanou jen velmi zřídka. Pracují přitom v reálných týmech - lékaři, sestry, technici. Vše se nahrává a následně analyzuje s instruktorem.

Podobné centrum by za několik let mělo být i v B rně. Poslední únorový týden přijela do FN u sv. Anny šestičlenná delegace z Mayo Clinic, která společně s českými partnery tento projekt přímo na místě připravovala. V Evropě by taková centra měla vzniknout maximálně dvě. Získání této licence je tedy velmi prestižní záležitostí.

"Své simulační centrum Mayo Clinic připravovala více než pět let za spolupráce s předními světovými odborníky. Čeští lékaři měli možnost si centrum prohlédnout a vyzkoušet v rámci krátkodobých a dlouhodobých stáží. Od roku 2002 jich zde na dlouhodobých stážích byly téměř čtyři desítky. Multidisciplinární simulační centrum Mayo Clinic se v mnohém podobá simulačním centrům používaným pro výcvik pilotů," řekl Ing. Petr Koška, ředitel Fakultní nemocnice u svaté Anny, a dodal: "Může sloužit pro výuku lékařů, mediků a sester, ale i celých zdravotnických týmů. Umožňuje pokrýt prakticky celé spektrum medicíny od nácviku vytvoření anamnézy až po výuku náročných operačních postupů. Výrazně se tak zvyšuje bezpečnost a účinnost léčby pacientů. Současně se urychluje také bezpečné zavádění nejmodernějších metod do klinické praxe."

"Pro výuku v simulačním centru vyvinula Mayo Clinic více než 100 vzdělávacích programů. Jiná zařízení tohoto typu v U SA a E vropě se většinou specializují na výuku jednoho až dvou oborů. Žádné jiné centrum nenabízí tak pokročilé a progresivní formy výuky jako celku," řekl náměstek ředitele FN u sv. Anny doc. MUDr. Tomáš Kára, Ph.D.

Centrum by bylo mělo být vybudováno v letech 2011 až 2013. Důležité je, že je zde reálný předpoklad dostatečného finančního zajištění. Počítá se s použitím prostředků Strukturálních fondů Evropské unie. Celkové náklady se odhadují na přibližně 700 milionů korun.

"Jistě, takový výuka je poměrně nákladná a můžeme se ptát, zda to má smysl," uvedl při návštěvě ČR neurolog z Mayo Clinic profesor Gregory D. Cascino. "Každý ale může sám sobě položit otázku: Když budou mí blízcí - děti, partner, rodiče - podstupovat nějaký náročný zákrok, vadilo by mi, že jej lékař dělá poprvé? Chci, aby se učil na mém dítěti? Nebylo by lepší, kdyby měl možnost si daný postup natrénovat?" dodal.

Zdroj: MEDICAL TRIBUNE

Sdílejte článek

Doporučené