Přeskočit na obsah

Kardiomyopatie, kardiogenní šok a venlafaxin

Autoři referují o srdeční komplikaci u pacienta léčeného pravidelnými dávkami venlafaxinu. Devětačtyřicetiletý muž s dříve normální srdeční funkcí a stabilizovanou chronickou hepatitidou C byl léčen pro psychotickou depresivní poruchu obvyklými dávkami venlafaxinu během 8 měsíců až do objevení kardiogenního šoku v kontextu dilatační kardiomyopatie. Tři měsíce po vysazení tohoto léku se ejekční frakce levé srdeční komory vrátila k normálním hodnotám.

Kardiomyopatie je podle autorů vzácná komplikace při vysokých dávkách venlafaxinu, o níž se dříve u pacientů bez srdeční choroby a kardiomyopatie léčených obvyklými dávkami venlafaxinu (zpočátku 150 mg denně, po 3 měsících 75 mg denně) nereferovalo. Objektivní hodnocení ukázalo, že venlafaxin byl zahrnutý do následné kardiomyopatie, uvážíme-li pravděpodobnostní škálu Naranjo Probability Scale.

Lékaři, kteří obvykle předepisují venlafaxin, musejí být instruováni o takových možných srdečních nežádoucích účincích dokonce při obvyklých dávkách venlafaxinu, uzavírají autoři.

Zdroj: MEDICAL TRIBUNE

Sdílejte článek

Doporučené