Přeskočit na obsah

Léčba karcinomu prostaty „šitá na míru“

 

MUDr. J. Čapoun z téhož pracoviště následně pojednal o významu a přínosu používání nomogramů umožňujících s použitím známých prognostických charakteristik nemoci předpovědět průběh onemocnění. Zdůraznil, že je prokázáno, že predikce na podkladě nomogramů je významně přesnější než odhad na základě individuální zkušenosti klinika.

MUDr. K. Novák, rovněž z Urologické kliniky 1. L F U K, seznámil publikum se současnými možnostmi chirurgické léčby nádorů prostaty, včetně přínosu nejmodernějších technik využívajících laparoskopické a robotické přístupy. Je otázkou, zda pokrok v technologiích jiné léčebné modality, a to radioterapie, brzy nepředstihne v poměru léčebný výsledek/nežádoucí účinky chirurgické postupy.

MUDr. J. Kubeš z Ústavu radiační onkologie FN Bulovka v Praze demonstroval, že radioterapie je dnes nezastupitelná u významného procenta lokalizovaného karcinomu prostaty, ať již samostatně nebo v kombinaci s chirurgií, eventuálně doplněna hormonální léčbou, a má nepochybný význam i při paliativní terapii pokročilého nádoru, zejména kostních metastáz.

Další přednáška v podání MUDr. F. Veselého z U rologické kliniky FN v Motole seznámila plénum s významem pooperačního sledování PSA pomocí ultrasenzitivního testu PSA, které nabízí časnou a hodnotnou prognostickou informaci o riziku biochemické recidivy onemocnění.

V poslední přednášce se MUDr. I . Pavlík z U rologické kliniky 1. L F U K vyrovnával s nelehkou úlohou představit nové a perspektivní klinické trendy v léčbě hormonálně rezistentního karcinomu.

Celou urologickou sekci moderoval s obvyklým přehledem a šarmem prof. T. Hanuš, jenž pak dal v závěrečné diskusi možnost všem členům předsednictva vyjádřit, co považovali za nejpodstatnější. Ve všech sděleních zaznívalo jako hlavní hledisko, že kromě využití všech současných technologických pokroků je nezbytně nutné zaměřit se na individualizaci terapie "šité na míru" pro každého pacienta. K tomu, jak doufáme, přispělo i toto mezioborové medicínské setkání.

Zdroj: MEDICAL TRIBUNE

Sdílejte článek

Doporučené