Přeskočit na obsah

Multidisciplinární přístup ke zhoubným nádorům hlavy a krku

Problematika nádorů hlavy a krku uzavřela dvoudenní První pražské mezioborové onkologické kolokvium PragueOnco. Mezi autory jednotlivých přednášek byly zastoupeny jak chirurgické obory, tak i radiační onkologie. Sdělení týkající se především operačního řešení těchto nádorů přednesli prof. MUDr. J. Mazánek, C Sc. (Stomatologická klinika VFN), doc. MUDr. J. Klozar, C Sc., a MUDr. L . Mrzena (Klinika otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku FN Motol).

Doc. MUDr. R . Šmucler (Stomatologická klinika VFN) se zabýval možnostmi paliativní laserové chirurgie a blok uzavřel MUDr. M. Pála (Ústav radiační onkologie FN Bulovka) přednáškou o konkomitantní chemoradioterapii nádorů hlavy a krku s prezentací dosažených léčebných výsledků u vlastního souboru nemocných. Chirurgická léčba má stále významné místo v léčbě nádorů hlavy a krku, a to především u časných stadií onemocnění.

Stadia I a II lze léčit buď radioterapií, nebo operací. Volba léčebné modality závisí především na lokalizaci tumoru, celkovém stavu nemocného i jeho přání. Léčebné výsledky obou modalit jsou srovnatelné, trvalého vyléčení se daří dosáhnout u 70 až 90 % pacientů. Chirurgický postup je také nutné preferovat u karcinomů dutiny nosní, vedlejších dutin nosních a karcinomů slinných žláz. Tuto léčebnou modalitu rovněž nelze opominout v léčbě uzlinových metastáz a u lokálně pokročilých nádorů hypofaryngu a laryngu. Operace může být i záchrannou léčbou po proběhlé radioterapii.

Pokrokem v chirurgických postupech je zavádění technik s užitím operačního mikroskopu, robotická chirurgie, mikroinvazivní chirurgie, které mají výhodu minimální mutilace nemocných s rychlejším hojením a kratší dobou pooperační rekonvalescence. Mezi minimálně invazivní metody patří rovněž využití laseru v paliativní indikaci u nádorů hlavy a krku. Výborných výsledků se rovněž dosahuje ve fotobiomodulaci a v redukční onkochirurgii. Výhodou těchto postupů je rychlé dosažení paliativního efektu u lokoregionálně pokročilých nádorů i to, že se jedná o ambulantní ošetření.

V léčbě lokoregionálně pokročilých nádorů orofaciální oblasti je dnes standardním postupem konkomitantní chemoradioterapie. Principem této modality je léčba zářením se současným podáváním cisplatiny. Aktualizovaná metaanalýza MAC H-NC u 87 randomizovaných klinických studií prokázala snížení relativního rizika úmrtí o 19 procent. Největšího efektu tato metoda dosahuje zejména u pacientů s extrakapsulárním šířením nádoru mimo pouzdro uzliny a po neradikální operaci. Navíc lze často zachovat postižený orgán, a tím redukovat mutilující chirurgické postupy.

Nadějné jsou i výsledky léčby zářením kombinované s biologickou terapií. Je ovšem nutné zdůraznit, že tato vysoce efektivní léčba je značně toxická a měla by probíhat na specializovaném pracovišti vybaveném moderní ozařovací technikou a nezbytným klinickým zázemím s kvalifikovaným personálem.

Nádory hlavy a krku tvoří 2 až 3 % všech malignit v České republice. Jejich léčba by měla vždy probíhat v centrech se zkušeným týmem odborníků, mezi nimiž kromě chirurga, radiačního a klinického onkologa a patologa nebude chybět ani odborník z nutriční ambulance a algeziolog. Možnost předávání zkušeností na mezioborových setkáních je velkým přínosem a v dnešních podmínkách záplavy nových informací nezbytností. Doufám, že První pražské mezioborové onkologické kolokvium se stane pravidelným místem setkávání všech odborníků zainteresovaných v problematice zhoubných onemocnění.

Zdroj: MEDICAL TRIBUNE

Sdílejte článek

Doporučené

Ruce vzhůru, gatě dolů…

17. 4. 2024

Ne, od zájmu o fungující české zdravotnictví ruce pryč dávat nebudeme. Nemocničním lékařům oprávněně vadí, že ostatní lékaři nejsou ochotni se…