Přeskočit na obsah

Trápí vás vysoké provozní náklady? Máme řešení

HARTMANN Solutions přináší na český trh zdravotnických služeb ojedinělý koncept, postavený na principu optimalizace provozních procesů v návaznosti na ošetřovatelské postupy, lidské zdroje, čas, finanční prostředky a používaný materiál. Mezi nejčastější řešení patří například skladový management, optimalizace kapacit lůžek, optimalizace operačních sálů, zajišťování dodávek zdravotnického materiálu, školení personálu, rozvoj a provoz IT infrastruktury apod. Díky velkým zkušenostem jak ze zahraničí, tak i mimo zdravotní trh je Hartmann řešení schopno reflektovat nejen podmínky českého zdravotnictví, ale i samotného zařízení. Management se díky přenesení odpovědnosti za tyto činnosti může plně soustředit na skutečně důležité věci spojené s řízením instituce a zároveň získá velký prostor ke snižování provozních nákladů.

"Společným problémem a zároveň velkou příležitostí pro dosažení úspor u většiny nemocnic je značně neefektivní průběh každodenních procesů spojených s fungováním nemocnice. Není například nic neobvyklého, když nemocnice vysoutěží pro ni v tu chvíli nejlevnější výrobek, který následně prodlouží časy jednotlivých ošetřovatelských výkonů nebo operací, a nemocnici se tím zvyšují náklady na jednotlivé výkony. Naším cílem je provázat veškeré činnosti od nákupu, logistiky, optimálního procesního nastavení jednotlivých oddělení až po ošetřovatelské standardy," vysvětluje Lukáš Havelka, vedoucí projektu HARTMANN Solutions pro nemocnici Chrudim.

V nemocnici Chrudim se projekt HARTMANN Solutions týkal nákupu spotřebního zdravotnického materiálu a léků a skladového hospodářství. Měl za cíl dosáhnout především finančních úspor a zlepšení cash-flow (personální náklady, provozní náklady, procesní úspory), dále zajistit zisk z pronájmu skladů, obchodních a logistických podmínek, přenést odpovědnost a náklady za dodávky zdravotnického materiálu na společnost HARTMANN-RIC O a zlepšit kvalitu spotřebního materiálu v dohodnuté nákladové struktuře.

"Projekt jsme realizovali od února 2008 do června 2009, a to ve třech liniích. Interní procesy spojené se skladovým hospodářstvím jsme zjednodušili propojením námi používaného informačního systému s nemocničním objednávkovým a účetním systémem, optimalizace dodavatelské struktury a sortimentu jsme dosáhli zajištěním veřejných zakázek a také jsme převzali kompletní péči o sklad," přibližuje Lukáš Havelka jednotlivé kroky v projektu.

A výsledek? V roce 2009 nemocnice s kapacitou zhruba 370 lůžek a zaměstnávající přes 700 lidí ušetřila náklady na výkony díky projektu HARTMANN Solutions jejich snížením o bezmála 18 procent. Kromě toho celkový počet dodavatelů spadl z původních 102 na 38 a počet nutných položek klesl ze 1 440 na 857.

Umíme i mikrologistiku

Řešení HARTMANN Solutions dokáže pokrýt většinu oblastí, s nimiž se lidé pověření řízením zdravotnických zařízení musejí potýkat. Koncept přitom není určený výhradně nemocnicím, ale lze jej dobře uzpůsobit i odborným ambulancím, pečovatelským ústavům a léčebnám dlouhodobě nemocných a agenturám domácí péče. Každé z těchto zařízení vyžaduje odlišný přístup a výhodou HARTMANN Solutions je velká flexibilita v možnostech nastavení projektu aktuálním potřebám konkrétní instituce.

Projekty HARTMANN Solutions jsou založené na komplexní a intenzivní spolupráci s klientem a mohou zahrnovat prakticky jakékoli aktivity související s provozem zařízení - od zajištění logistických procesů přes optimalizaci dodavatelské struktury či vývoj, nasazení a správu informačních systémů až po poradenství v oblastech celkového managementu či fundraisingu a vzdělávání personálu.

V rámci takové spolupráce HARTMANN-RIC O nabízí na poměry českého zdravotnického trhu i několik unikátních služeb. Jde například o mikrologistiku, která nahrazuje obvyklé řešení centrálního skladu efektivními dodávkami přímo na vybraná oddělení podle jejich aktuálních potřeb, nebo konsignační sklady, které na jedné straně garantují dostatečné zásoby potřebného materiálu, na druhé straně umožňují zdravotnickým zařízením platit pouze za skutečné spotřebované zboží.

HARTMANN Solutions jsou tak určeny především těm, kdo hledají nejen odbornost a profesionalitu, ale především schopnost navrhnout a zrealizovat komplexní řešení, jež přinese hmatatelné výsledky v ekonomických ukazatelích a kvalitě poskytované péče. Projekty HARTMANN Solutions mají potenciál pomoci jakémukoli zařízení pracovat efektivněji a zvýšit ve svém oboru konkurenceschopnost.

Zajímaly by vás další informace o konceptu HARTMANN Solutions? Pak můžete navštívit webovou prezentaci na www.pomahamelecit.cz.

Zdroj: MEDICAL TRIBUNE

Sdílejte článek

Doporučené

Ruce vzhůru, gatě dolů…

17. 4. 2024

Ne, od zájmu o fungující české zdravotnictví ruce pryč dávat nebudeme. Nemocničním lékařům oprávněně vadí, že ostatní lékaři nejsou ochotni se…