Přeskočit na obsah

Kouzelná Menorca

Baleárské ostrovy, ležící v západním Středomoří, sestávají ze 150 ostrovů a ostrůvků, z nichž čtyři největší patří k nejproslulejším evropským turistickým destinacím.

Menorca je nejsevernějším a druhým největším ostrovem Baleár. Nejdelší vzdálenost od severu k jihu dosahuje 17 km a mezi západem a východem 50 km. Každý ze čtveřice Baleárských ostrovů (ještě Mallorca, Ibiza a Formentera) má svůj vlastní charakter a je něčím osobitý. Menorca je nejsvéráznější, odlišuje se jak historií, tak mentalitou svých obyvatel, lpěním na tradičních hodnotách.
Menorca žije mnohem pomaleji a klidněji než ostatní Baleárské ostrovy. Její obyvatelé nespěchají a vychutnávají každý den. Když se jejich tempu přizpůsobíte a zpomalíte, brzy poznáte, že se cítíte velmi pohodově a uvolněně.

Je to i díky tomu, že si ostrov přísně střeží zachování rovnováhy mezi člověkem a přírodou. Na Menorce neuvidíte výškové budovy, hotely nenarušují okolní krajinu, zaplavenou bujnou vegetací. Téměř polovina ostrova je součástí chráněného přírodního území, jehož výjimečné přírodní hodnoty uznala i mezinárodní organizace UNESCO a v roce 1993 prohlásila Menorcu za světovou biosférickou rezervaci.

Panenské pláže

Velký počet nádherných pláží na Menorce láká k jejich objevování. Některé jsou velmi malé, ohraničené skalisky, a poskytují naprosté soukromí. Jejich jedinečná atmosféra je velmi odlišuje od klasických pláží středomořských přímořských letovisek. Cestu k nim si najdete na podrobné mapě, většinou se k nim však budete muset vydat autem z půjčovny. Ty nejkrásnější jsou pochopitelně nejhůře přístupné. Obvykle se k nim dostanete jen autem a z parkoviště pak pouze pěšky po dobrodružně vypadajících prašných cestách. Odměnou za námahu vám bude romantika a okouzlující přírodní scenerie. Samozřejmě si musíte přinést s sebou vlastní nápoje i jídlo a nemůžete očekávat ani půjčovnu lehátek a slunečníků či vodní sporty. Přesto představuje pobyt na panenských plážích nevšední zážitek. Všechny pláže jsou veřejné, ale pozemek před nimi bývá často soukromým majetkem. Nelze jím projet autem, pěšky to však není žádný problém.

Co musíte vidět

Ciutadella je historickým a kulturním centrem Menorky a dodnes si uchovala atmosféru středověkých měst. Určitě se vám zalíbí staré šlechtické paláce, velkolepá katedrála, radnice a malebné uličky a zákoutí.

Centrem nočního života je malý přístav, v němž najdete většinu barů a diskoték. Ve srovnání s ostrovy Mallorca a Ibiza je ale noční život na Menorce mnohem klidnější. Přístav v hlavním městě Mahónu je raritou. Má délku 6 km a umožňuje i velkým lodím vplout skoro do centra města. Zátoka Mahónu je považována za druhý nejlepší přírodní přístav na světě po havajském Pearl Harboru. Přístav si nejlépe prohlédnete při okružní plavbě lodí. Byl jedním z důvodů, proč Angličané, vládnoucí na ostrově s přestávkami skoro jedno století, přenesli hlavní město ze Ciutadelly právě do Mahónu. Menorca se stala součástí britské říše po válce jako španělské dědictví, podobně jako Gibraltar. Kromě přístavu vás v Mahónu zaujme staré opevnění i pěkné Menorské muzeum.

Prohlédnete si jedinečné prehistorické kamenné stavební památky, které nikde jinde nenajdete. Uprostřed pastvin a polí objevíte pohřební komory ve tvaru převrácené bárky, jimž se říká navety. Nejstarší Naveta des Tudons pamatuje tři a půl tisíce let. Objevíte také megalitické stoly a obranné věže. "Moderní" kamennou památkou je pozoruhodný bývalý lom Pedreres de S'Hostal blízko Ciutadelly, jenž poskytuje obrovské prostory, využívané ke kulturním akcím.

Na severním pobřeží Menorky vás okouzlí přímořská vesnička Fornells. V klidné osadě s bílými domky, malým kostelíkem a půvabným rybářským přístavem najdete příjemnou atmosféru. Obývá ji asi 300 lidí, kteří žijí převážně z rybolovu, lovu langust a turistiky. Z pobřežní promenády s palmami se vám nabídne pěkný pohled na rybářské bárky, plachetnice a malé jachty.
V létě se ve Fornells scházejí surfaři a milovníci plachetnic.

Menorčané po celý rok rádi a často oslavují. Pokud se vám podaří zúčastnit se nějaké slavnosti, odnesete si z ní nezapomenutelné zážitky. Jsou plné hudby a tance a oplývají množstvím dobrého jídla a pití. Zvláštností jsou průvody jezdců na koních, pro něž mají Menorčané doslova slabost. Nádherně je vystrojí a projíždějí v sedle ulicemi. Koně předvádějí jakési tance na zadních nohou. Čím déle vydrží v této pozici, tím delším a silnějším potleskem nadšených diváků bývají odměněni. Hlavní sezóna oslav začíná tradičně Svátkem svatého Jana v Ciutadelle 23. až 24. června a končí v Mahónu začátkem září.


Menorca na talíři

Labužníci ocení na Menorce především skvělou langustovou polévku, kterou údajně umějí nejlépe v přístavu Fornells. Pokud vás odradí její cena a spokojíte se se zeleninovou polévkou, také nebudete litovat. Připravuje se z cibule, česneku, zelené papriky a malých rajčat.

Zelenina hraje vůbec velmi důležitou roli v místní gastronomii, která je značně rozmanitá. Svoje místo v ní mají ryby a mořské plody stejně jako všechny druhy masa včetně takových specialit, jako je králík s fíky či koroptev se zelím. Nevynechejte lahodný mahónský sýr, jenž má tvar kvádru se zaoblenými hranami a vyrábí se už půldruhého tisíciletí.

Na menorském jídelníčku najdete samozřejmě také španělské národní jídlo paellu, šafránové rizoto s mořskými živočichy, masem a zeleninou. Ke kávě si můžete vybrat z bohaté nabídky moučníků, z nichž nejtypičtější je plněný či dutý koláč z kynutého těsta ve tvaru šnečí ulity. Nejoblíbenějším alkoholickým nápojem Menorčanů je známý menorský gin Xoriguer, jejž ředí citronovou limonádou.

Zdroj: Medical Tribune

Sdílejte článek

Doporučené