Přeskočit na obsah

Bezkrevní medicína - hematologové nejsou jednoznačně proti

Zvláštní postavení má v české medicíně Česká společnost bezkrevní medicíny (ČSBM), jejímž cílem je vyloučit transfúzi krve z terapeutických postupů. Jak sama přiznává ve své prezentaci, vychází tak mj. vstříc požadavkům odmítačů krevních derivátů z řad Svědků Jehovových.

ČSBM, jež není ve sdružení České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně, propaguje aplikaci principů bezkrevní léčby v klinické praxi. Distribuuje své propagační materiály popřípadě její členové hovoří s lékaři o bezkrevních terapeutických postupech. Základnou společnosti je brněnská Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny - společné pracoviště LF MU s Fakultní nemocnicí Brno. Řada jejích zaměstnanců spolu se stoupenci bezkrevní medicíny ze zahraničí přednáší na odborných seminářích.

Odborné společnosti z ČSL JEP se ale k činnosti ČSBM vyjadřovat příliš nechtějí a například Česká hematologická společnost se k jejich působení nestaví nijak vstřícně.

"Nehodláme blíže komentovat uvedená vyjádření Společnosti bezkrevní medicíny, neboť z aktivit této společnosti jsme dodnes nebyli schopni určit, jaké racionální cíle si tato společnost klade," uvedl za Českou hematologickou společnost doc. MUDr. Jaroslav Čermák, CSc., předseda ČHS ČLS JEP.

"Můžeme pouze konstatovat,že navrhované léčebné postupy nejsou v souladu s doporučenými postupy České hematologické společnosti ani s doporučenými postupy jiných hematologických společností, a rovněž zdůvodnění navrhovaných postupů nepovažujeme za dostatečně odborně podložené," uvedl MUDr. Čermák.

Oslovení primáři hematologických oddělení sice rovněž k bezkrevní medicíně zaujímají rezervovaný postoj, ale jsou již smířlivější a řadu tezí a myšlenek, které hlásá ČSBM, akceptují a někteří dokonce navrhují užší spolupráci.

Osobně se například s jedním ze členů ČSBM setkala primářka Oddělení klinické hematologie Krajské nemocnice Liberec MUDr. Lenka Walterová. "Z krátkého přehledu na internetu sdílím obavy ohledně operací při velmi nízkých hladinách hemoglobinu (20-30 g/l). Zároveň je nutno si uvědomit, že významné procento podaných transfúzních přípravků je podáváno nechirurgickým pacientům - tedy pacientům s chorobami krvetvorby, onkologickým pacientům a dalším pacientům se symptomatickou anemií, u kterých není naděje na korekci anemie "vlastními silami", jak to může být u pacientů operovaných," podotkla MUDr. Walterová.

"Jistě více studií prokazuje, že liberální i restriktivní přístup k podání transfuzí u operovaných pacientů dle hladin Hb mají podobné výsledky, ale nelze jednoznačně stanovit jakousi arbitrární hranici hladiny hemoglobinu, nad níž není potřeba předoperačně transfúzi podávat - samozřejmě rozhodnutí musí vzít vždy v úvahu stav individuálního pacienta - věk, kardiovaskulární riziko atd. Podávání transfúzních přípravků musí být vždy uvážlivé. Je pravda, že v praxi především v minulých letech, byl podávány transfúze i v případech, kde by bylo možno zkorigovat hladinu hemoglobinu ev. koagulační poruchu jiným způsobem - toto je jistě nesprávné. Na druhé straně vyvyšovat bezkrevní přístupy jako jedině správné vůči všem pacientům je z mého hlediska zavádějící," dodala primářka Walterová.

Postupy bezkrevní medicíny považuje za velmi přínosné ve prospěch pacienta zvláště u plánovaných chirurgických výkonů MUDr. Petr Biedermann, primář Transfúzního oddělení Nemocnice B. Němcové v Českých Budějovicích. Namítá ale, že "zatím  nemohou v dostatečné míře nahradit postupy klasické hemoterapie v případě velkých krevních ztrát u polytraumat či substituční léčby u krvácivých stavů."

Spíše než proti jednotlivostem v oblasti bezkrevní medicíny by se chtěl postavit vůči možnému konfrontačnímu přístupu odborníků v bezkrevní medicíně k allogenní hemoterapii. "Velice málo jsou zatím publikována fakta o nežádoucích účincích postupů bezkrevní medicíny, i když i ty samozřejmě také musí existovat," připomněl primář Biedermann.

"Jako optimální bych považoval větší prolnutí obou přístupů (hemoterapie + bezkrevní medicíny). Spojovacím faktorem by mohli být především anesteziologové, kteří mají asi největší klinickou zkušenost s oběma liniemi. Podporoval bych proto i větší angažovanost odborníků v bezkrevní medicíně například v transfúzních komisích nemocnic, kde by se měla definovat léčebná strategie zařízení," dodal.

Biedermanna podpořil primář anesteziologicko-resuscitačního oddělení Krajské nemocnice Liberec MUDr. Dušan Morman. Podle něj má snaha ČSBM o minimalizaci podávání krevních náhrad své opodstatnění, protože se objevují nové práce, které prokazují negativní vliv podávání krevních transfúzí.

"Je to pochopitelné, protože jde v podstatě o transplantaci cizorodé tkáně. Dnes již dokonce tolerujeme pokles hemoglobinu k hodnotě 70 g/l," uvedl MUDr. Morman, ale vzápětí varoval: "Nosiče kyslíku na bázi flourokarbonů bohužel zatím nejsou ideálním řešením, protože mají negativní vedlejší účinky (dlouhodobé přetrvávání v retikuloendoteliálním systému atd.), proto se také masivně nerozšířily. Použití faktoru VII v poporodním krvácení je jistě velký posun, máme své zkušenosti, ale nedovolil bych si tvrdit, že toto krvácení zastaví "jistě."

MUDr. Morman však souhlasí s tím, že "použití autologní krve (autotransfuze) či Cell-saveru je v současnosti také velmi dobrá cesta k omezení podávání krevních transfuzí od cizích dárců. Jsem též zastáncem omezování podávání krevních transfuzí od cizích dárců, ale vždy je třeba posuzovat každého pacienta individuálně a zachovat si "zdravý selský rozum." Jak já říkám: zdravý selský rozum je záchrannou sítí pod visutou hrazdou vědy," uzavřel Dr. Morman.

V občasném kontaktu se zástupci odmítačů krevních derivátů je také prof. MUDr. Jaroslav Malý, CSc. z 2. interní kliniky - OKH, FN Hradec Králové."Principy a postupy týkající krevních náhrad a stimulace krvetvorby učíme mediky i lékaře. Není na tom nic tajemného, jde o jednu z mnoha možností hemoterapie," připomněl.

Svědci Jehovovi, kteří chtějí mít jistotu, že budou ošetřeni v souladu se svou naukou o krvi, navštěvují například zdravotnická zařízení v Třinci nebo ve Vrchlabí, kde provádějí bezkrevní operace. Vyplývá to z diskusí na serveru této sekty.

Jan Činčura, www.tribune.cz

 

Zdroj: www.tribune.cz

Sdílejte článek

Doporučené