Přeskočit na obsah

Fakultní nemocnice nebo akciovka? Lékaři řeší dilema

Z tamní fakultní nemocnice už odešlo do soukromé nemocnice Privamed 20 lékařů a sester. Odliv se týká především chirurgie, ortopedie, anestezie a resuscitace  - tedy oborů, kterým se chce Privamed věnovat. Odcházejí také sestry zejména z operačních sálů.

Fakultní nemocnice Plzeň s obavami sleduje rostoucí aktivity nemocnice Privamed, a. s., již vede bývalý hejtman Plzeňského kraje MUDr. Petr Zimmermann. V Privamedu vzniklo pracoviště jednodenní chirurgie, které fakultní nemocnici odlákalo nejen lékaře, ale i pacienty. Jak tato situace ovlivní další fungování FN Plzeň?

Na dotazy Medical Tribune odpovídá Ing. Jaroslava Kunová, ředitelka FN Plzeň (na snímku).

Jaký bude mít tento odliv lékařů a sester vliv na chod chirurgické kliniky?

Bohužel, stále kolem nás vznikají soukromé aktivity založené na lukrativních medicínských oborech,  avšak odborně a ekonomicky náročná zdravotní péče  zůstává na nás. To se týká nejen chirurgie, ale například i dialýzy - v Plzni nedávno vzniklo další soukromé pracoviště - a jiných oborů. My se s touto situací a vlastně stále rostoucí konkurencí musíme vypořádat. Pevně věříme, že většina pacientů je už v současné době natolik vzdělaná, že se nenechá zlákat reklamou a při rozhodování o svém zdraví, či případné léčbě sama zváží nejlepší řešení. Je třeba si uvědomit, že při každém, byť i drobném a rutinně prováděném chirurgickém výkonu hrozí závažné komplikace. Naše nemocnice stále může jako jediné zdravotnické zařízení nabídnout komplexní péči, a to právě i v situaci, kdy tyto nečekané potíže nastanou. Může se stát cokoliv a v Privamedu samozřejmě není zázemí na takové úrovni jako u nás.

Odrazí se skutečnost, že vám soukromník přetáhl zaměstnance na odměňování vašich zaměstnanců? Budete se snažit platově srovnat s Privamedem, aby nepokračoval odliv vašich zaměstnanců do soukromého sektoru?

To jsou zajímavé otázky. Díky tomu, že máme dlouhodobě dobré hospodaření celé nemocnice, snažíme se motivovat přímo jednotlivé zaměstnance mimořádnými odměnami a osobním ohodnocením. Sliby, které dal Privamed lékařům neznám, takže nemohu tvrdit , že jsou lepší než naše ohodnocení. Nelze srovnávat platové ohodnocení pěti lékařů pracujících u soukromníka s výkonem celé fakultní nemocnice. Lékaři údajně nemusí být v práci v Privamedu o víkendu a v odpolední či noční směně, což je u nás nemyslitelné. Podle předpisu na jednodenní chirurgii musí být ve zdravotnickém zařízení přítomen lékař a sestra příslušné odbornosti po celou dobu hospitalizace pacienta. Nepřichází tedy v úvahu, že by pacient zůstal v nemocnici například odpoledne, nebo v noci bez dozoru lékaře a sestry té specializace v kterém oboru byl pacient operován včetně odborníků anesteziologie.Takže bez služeb se asi personál neobejde. Odejít takzvaně za lepším, nebo k jinému zaměstnavateli je z mého pohledu u ambiciózních lidí přirozené a nevidím v tom nic neobvyklého. Každý soukromý podnikatel má velmi vysoké nároky na své zaměstnance a jistě se bude snažit, aby každý z nich přinášel maximální přínos. U nás měli zdravotníci týden dovolené navíc, jistotu pracovního poměru, zaměstnanecké výhody a také možnost odborného růstu - například vyjíždět za vzděláním na kongresy, takže byli v kontaktu se špičkovou medicínou na celém světě. Tyto možnosti bych označila za nefinanční benefity zaměstnanců fakultní nemocnice. Ti, kteří odešli, si mohli sami spočítat, nakolik jim budou tyto možnosti zachovány v případě, že budou pracovat v týmu pěti lékařů, bez možnosti vzájemného zastoupení. U nás v nemocnici, pokud jeden lékař odjede na kongres, či onemocní, jiní jej okamžitě zastoupí a pacienti nic nepoznají a nemocnice stále funguje na 100%.

Provedete nějaká opatření, aby se zamezilo odchodu vašich zaměstnanců do soukromého sektoru?

Co se týče personální politiky ve FN, máme poměrně stabilní personální základnu a lékaři od nás odcházejí jen výjimečně, případně se v krátké době vrací (např. ze zahraničí). Takových případů už bylo několik. Také u zdravotních sester máme v současné době plné stavy. Odchody několika zdravotníků jsou epizodické a přirozené, nemají na chod celé nemocnice zásadní vliv. Vnímáme to tak, že naši zaměstnanci jsou spokojení a oceňují možnost pracovat ve stabilním a prosperujícím zdravotnickém zařízení.

Jaký je průměrný příjem lékaře na vaší chirurgii a jaký je pro srovnání v Privamedu?

Odměňujeme naše zdravotníky individuálně, takže ani dva lékaři pracující na jedné klinice nemusí mít stejný příjem. Průměrný plat lékaře ve FN se dlouhodobě pohybuje kolem 50 tisíc Kč. Ti nejschopnější mohou mít výrazně více, ti, kteří se nesnaží, nebo ještě nemají atestace mají pochopitelně méně. Za Privamed hovořit nemohu.

V oblasti jednodenní chirurgie představuje Privamed pro FN Plzeň jednoznačnou konkurenci. Budete nyní tyto jednodenní zákroky provádět také? Nebo lépe řečeno je již provádíte a budete v tom beze změny pokračovat?

Jak jsem již uvedla, budeme se muset se stále rostoucí konkurencí vypořádat. Tzv. jednodenní chirurgii provádíme z medicínského hlediska v několika oborech (chirurgie, ortopedie, gynekologie) ve FN již sedm let. Až do letošního roku nám však tento typ péče nebyl samostatně proplácen v režimu jednodenní operativy, ale jiným úhradovým mechanismem - v rámci paušálu. Naši pacienti tak tento typ zdravotní péče od nás již znají. Samozřejmě budeme nabízet stále nové metody a postupy léčby tak, abychom nabídli co nejkvalitnější a nejmodernější péči. V případě komplikací můžeme pacientům zajistit okamžitě navazující péči bez převozu. Privamed jednotku intenzivní péče pro případ komplikace operačního zákroku nemá. To by měli pacienti vědět.Navíc požadavky na naše služby stále převyšují naši nabídku, takže ani v tomto ohledu nečekáme problémy.

Jaký je výskyt nosokomiálních nákaz na chirurgické klinice? Skutečně se přesunutím jednodenních zákroků do jiné budovy tento výskyt signifikantně sníží? Prý tyto jednodenní zákroky provádíte - jaký je tam konkrétně výskyt nosokomiálních nákaz?

Tato otázka vychází z nepravdivé a neseriozně podané informace ze strany Privamedu ve vztahu k našemu pracovišti, která byla zveřejněna v médiích. Proti informaci o větším výskytu nákaz jsme protestovali, neboť také ve FN máme provoz jednodenní operativy  oddělen od dalšího provozu, takže bezpečnost pro pacienty je z hlediska prostorového řešení zajištěna na srovnatelné úrovni. Naší obrovskou předností  je důsledné používání vysoce kvalitních spotřebních materiálů užívaných například ke krytí ran, převazům, jednorázovému rouškování, bezpečné kanyly a další zdravotnický materiál, který výrazně zvyšuje bezpečnost a pohodlí našich pacientů i zdravotníků. Hygienu a bezpečnost zdravotnických provozů máme dobře vyřešenou.

Jan Činčura

Zítra čtěte: „Nešel jsem za nabídkou vyššího platu. Ale konečně nemusím sloužit noční,“ říká v rozhovoru pro Medical Tribune MUDr. Jindřich Šebor, primář Centra jednodenní chirurgie a ortopedie nemocnice Privamed.

Zdroj: www.tribune.cz

Sdílejte článek

Doporučené

Prevence a terapie srdečního selhání

23. 4. 2024

Srdeční selhání je heterogenní klinický syndrom různých etiologií, jehož diagnostika a léčba se v posledních letech značně posunula. „Vzhledem k…