Přeskočit na obsah

AUDIO: Pomůže zdravotníkům miliarda na vzdělávání?

Zájmy nelékařů přišly do redakce Medical Tribune hájit Lenka Šnajdrová, všeobecná sestra a administrátorka webu www.osetrovatelstvi.info a Markéta Gruberová, zástupkyně staniční sestry interního oddělení Fakultní nemocnice Motol.

V audio záznamu se dozvíte o projektu Evropské unie, ze kterého získalo ministerstvo zdravotnictví téměř miliardu korun na vzdělávání zdravotníků.

zleva - Markéta Gruberová (FN Motol), Iva Bezděková (redakce Medical Tribune), Vendula Pírková (MZ), Lenka Šnajdrová (ošetřovatelství.info)„MZ vybojovalo téměř 950 milionů na vzdělávání lékařských a nelékařských pracovníků. Projekt je určen na období tří let. Peníze jsou určeny na vzdělávání 33 tisíc nelékařů, kteří o to projeví zájem,“ uvedla v diskusi Mgr. Vendula Pírková.

Nespravedlivý systém

„Dnes mohou sestry získat potřebných 40 kreditů průběžně během šesti let, ale také za jeden měsíc a pak po zbytek období nedělat nic nedělat vůbec nic. Jaký to má význam?“ zeptala se ředitelky Pírkové všeobecná sestra Lenka Šnajdrová.

„Současný systém vzdělávání a získávání kreditů není ideální, i mě se tato podoba moc nelíbí. Není šťastný. Budeme rádi, když odborná veřejnost přijde s nějakými konkrétními návrhy, jak to řešit,“ odpovídá Pírková.

Lenka Šnajdrová návrh na změnu vzdělávání nelékařů zveřejnila na webu Medical Tribune v polovině dubna více - ZDE.

„Jedním ze základních návrhů je, aby zdravotničtí pracovníci měli podobné podmínky pro vzdělávání jako mají pracovníci sociálních služeb v zákoně o sociálních službách. Ten obsahuje ustanovení, že zaměstnavatel zajistí zaměstnanci 24 hodin vzdělávání ročně. To si myslím, že v tom zákoně o vzdělávání nelékařů chybí,“ uvedla Šnajdrová.

„Ráda se s vaším návrhem seznámím. Analogie zákona není špatná,“ přislíbila Pírková.

Na dotazy čtenářů www.ošetřovatelství.info ohledně vzdělávání a registrace nelékařů odpoví  Vendula Pírková v právní poradně Medical Tribune.

Iva Bezděková, www.tribune.cz

 

Zdroj: www.tribune.cz

Sdílejte článek

Doporučené