Přeskočit na obsah

Hovorka podal trestní oznámení kvůli hospodaření Homolky

Praha - Lidovecký poslanec Ludvík Hovorka podal v úterý trestní oznámení na hospodaření nemocnice Na Homolce. Týká se porušování povinnosti při správě cizího majetku a pletich při hospodářské soutěži. Hovorka tvrdí, že s nemocnicí je spojeno několik osob, které pomocí nevýhodných zakázek vyvádějí státní peníze do soukromých rukou.

Ředitel nemocnice Vladimír Dbalý tato obvinění odmítl. Uvedl, že všechna opatření nemocnice vedou k úsporám.

Hovorka současně podal podnět na Nejvyšší kontrolní úřad, aby se zabýval hospodařením nemocnice. "Analytické oddělení se zabývá tím, jestli spadá tato nemocnice do jeho působnosti," podotkl Hovorka.

Poslanec tvrdí, že určitá skupina několika lidí se objevuje jak ve statutárních orgánech dceřiných společností nemocnice, tak ve firmách, kterým nemocnice přiděluje zakázky. "Já se domnívám, že to je cesta k vyvádění prostředků veřejného zdravotního pojištění, které potom nejsou určeny na péči o lidi, ale putují do soukromých kapes," uvedl Hovorka.

Jako příklad uvedl to, že činnost celého ekonomického úseku nemocnice je outsourcována společností Bialešová s.r.o., přitom Emilie Bialešová je současně jednatelkou jedné z dceřiných společností nemocnice.

Dále upozornil na kauzu nákupu Gama nože. "Neproběhlo výběrové řízení, ale zakázka byla zadána jednomu zájemci," prohlásil Hovorka.
Uvedl také, že zadávání tendrů pokračuje. "Bylo vypsáno výběrové řízení na poskytování komplexních IT služeb za 415 milionů korun bez DPH, řádově o 40 milionů korun ročně více oproti současnému rozpočtu oddělení IT," upozornil Hovorka.

"Všechna manažerská opatření, která vedení Nemocnice na Homolce činí, jsou v souladu se zákonem, snižují náklady na správu nemocnice a zvyšují objem peněz, který je možné věnovat na lékařskou péči," sdělil médiím Dbalý. Doplnil, že jednání Hovorky je odsouzeníhodné. Podle Dbalého pouze využívá nemocnice k vlastnímu zviditelnění.

"Vzhledem k tomu, že poslanec Hovorka nemá reálnou šanci být znovu zvolen do parlamentu, nabízí se i možnost, že jedná v zájmu soukromých firem, které mohou v důsledku úsporných programů vedení nemocnice přijít o zakázky," uvedl dále Dbalý.

Hovorka chtěl kvůli svým podezřením svolat zasedání zdravotního výboru sněmovny, kde by na jeho otázky odpověděla ministryně zdravotnictví Dana Jurásková.

Předseda výboru poslanec Jaroslav Krákora (ČSSD) ale prý zasedání nesvolal, protože Jurásková byla v tu dobu v zahraničí. Hovorka od ministerstva obdržel odpověď v dopise. "V odpovědi je zajímavé, že se jedná o pilotní projekt, takže se domnívám, že jde o přípravu řešení tunelování fakultních nemocnic," prohlásil poslanec.

ČTK, Eva Benešová

článek "Homolka má nový gama nůž. Zaplatila ho nejdráž na světě" přinášíme ZDE

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené

Prevence a terapie srdečního selhání

23. 4. 2024

Srdeční selhání je heterogenní klinický syndrom různých etiologií, jehož diagnostika a léčba se v posledních letech značně posunula. „Vzhledem k…