Přeskočit na obsah

Data spojující sartany a onkologické riziko jsou sporná

V Lancet Oncology vyšla 14. června metaanalýza randomizovaných studií s blokátory AT1 receptorů pro angiotensin II, tzv. sartany, která naznačuje, že jejich dlouhodobé užívání je spojeno s vyšším rizikem vzniku maligních onemocnění, zejména karcinomu plic. O stručnou reakci na tyto výsledky MT požádala prof. MUDr. Aleše Linharta, DrSc., přednostu II. interní kliniky kardiologie a angiologie 1. LF UK a VFN v Praze.

Závěry, jež autoři v článku vyvozují, je třeba hodnotit s největší opatrností. Důvodem jsou poměrně značné metodické nedostatky celé analýzy, zejména směšování různých skupin nemocných a jejich léčebných režimů. Ve skutečnosti jsou dávána dohromady data od nemocných léčených kombinací sartanu a inhibitoru ACE (data z této větve např. ze studie ONTARGET) s daty získanými od pacientů pouze s monoterapií sartany. To je metodicky velmi rozporné. Naproti tomu z dostupných dat se ukazuje, že při srovnání samotného sartanu s inhibitorem ACE nebo s placebem v největších studiích tohoto typu (ONTARGET - telmisartan vs. ramipril - přes 16 000 nemocných a PROFESS - telmisartan vs. placebo - přes 20 000 nemocných) nebyla incidence tumorů ve skupinách významně odlišná.

Jinak je tomu tam, kde byli nemocní léčení kombinací inhibitoru ACE a sartanu - tam skutečně vyšší incidence tumorů zaznamenána byla. Avšak vzhledem k tomu, že tato kombinace všeobecně není dobře snášena, můžeme si klást otázku, zda tito nemocní nebyli při vyšší četnosti nežádoucích účinků jen lépe a důkladněji vyšetřováni. Pro to by svědčila i skutečnost, že výsledeky metaanalýzy stran mortality na maligní onemocnění vyšší incidenci úmrtí neprokázaly.

Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem naléhavě doporučujeme vyčkat pečlivého zhodnocení celé metaanalýzy. Zatím se totiž zdá, že riziko monoterapie, pokud vůbec existuje, je spíše malé a přínos jinak velmi dobře tolerované léčby sartany u rizikových nemocných jej převažuje.

Prof. MUDr. Aleš Linhart, DrSc.

 

 

Zdroj: Medical Tribune

Sdílejte článek

Doporučené