Přeskočit na obsah

Večerní trable se zuby musíte překonat. Nebo jet až do Brna

Třebíč - Během víkendu mu vypadla ze zubu plomba, natekla ústa. Protože následovaly červencové svátky a jeho stomatolog měl ve zkráceném týdnu dovolenou, obrátil se v nejbližší všední den dopoledne na zubaře v Borovině. Nepochodil. Takto líčil Deníku své trable pan Karel z Třebíče.

V borovinské ordinaci, kam zamířil, jej prý odkázali jinam, s tím, že mají dost svých pacientů. Prý nechť si zjistí, kdo jeho zubaře zastupuje. Zástup se mu zjistit nepodařilo, objednat se u jiného lékaře na dopolední dobu také ne. Čekat celé dopoledne ve frontě u jiného lékaře si prý kvůli práci dovolit nemůže.

Nepříjemnou zkušenost má za sebou také Jana Zatloukalová z Klučova: "Sobotu jsem trávila na internetu. Vyhledávala jsem, kam mohu s dcerou, kterou bolel zub, na zubní pohotovost. Protože bylo po poledni, třebíčská zubní pohotovost už nefungovala. Zjistila jsem, že kromě Brna není kam se obrátit. Nezbylo mi, než dceři podávat celý víkend prášky proti bolesti."

Zubní pohotovost o sobotách, nedělích a svátcích funguje v Třebíči v prostorách Gigantu jen v době od 9 do 12 hodin, stejně jako jihlavská zubní pohotovost, ta navíc slouží ve všední dny pacientům od 15 do 19 hodin. S bolestí zubů musíte do Brna

Odpolední a noční zubní pohotovost o sobotách a nedělích či svátcích nonstop je zajišťována nejblíže až v centru Brna v Úrazové nemocnici, Ponávka 6 .

Proč není noční a odpolední víkendová a sváteční zubní pohotovost v kraji Vysočina, objasnil Lukáš Kettner, vedoucí odboru zdravotnictví kraje Vysočina: "Jsme rádi, že máme zubní pohotovost alespoň v těch hodinách, jak funguje. Se zajišťováním zubní pohotovosti je problém v celé republice. Je to kvůli vytíženosti a nákladovosti této služby.

Zda je zubař povinen pacienty upozornit, kdo jej zastupuje o dovolené, vysvětlil prezident České stomatologické komory Pavel Chrz: "Zubní lékaři dodržují obecně zásadu, že se v době nepřítomnosti zastupují, ale žádná legislativní norma jim tuto povinnost neukládá. Zubní lékař je v případě nepřítomnosti pouze povinen podle ustanovení smlouvy se zdravotní pojišťovnou podat svým pacientům informaci o tom, kde jim bude poskytnuta nutná a neodkladná péče, třeba vyvěšením cedule na dveře ordinace."

O serioznosti vůči pacientům hovořil třebíčský stomatolog Josef Križan: "Správný stomatolog by měl o svém zástupu za dobu dovolené informovat. My se vzájemně zastupujeme a pacienty o tom na vývěsce dveří informujeme. Lékař by se měl snažit, aby měl za sebe sjednaný zástup v době dovolené. Akutní případy v ordinačních hodinách samozřejmě ošetřujeme."

V době dovolené jej zastupuje sousední ordinace jeho syna, jak informuje vývěska na dveřích. Podle Chrze jsou zubní lékaři povinni poskytnout pacientovi nutnou a neodkladnou péči, přestože je registrován jinde. 

Regionální deníky, Eva Bártíková 

Zdroj: Regionální deníky

Sdílejte článek

Doporučené