Přeskočit na obsah

Ignác Semmelweis, ministr obrany USA a české zdravotnictví

 

Ignaz Fülöp Semmelweis (1. 7. 1818-13. 8. 1865) je označován za průkopníka profylaxe. Ani ne třicetiletý uherský lékař pochopil na vídeňské porodnické klinice, že jednu z nejtragičtějších chorob, horečku omladnic, puerperální sepsi, zabíjející rodičky a masově plodící rodinné tragédie, sirotky, vdovce a macechy, způsobují - špinavé ruce.

Za obecného posměchu se myl, mluvil o tom, psal a přemlouval, studenty nutil - myjte si ruce v chlorovém vápně, jinak ty mladé ženy zabíjíte. Učení akademici - lékařsko-vědecké celebrity své doby - se smáli: "Prý že mytí jako průlomový pokrok, taková prostota, to je ale sprostota urážet jí složitou univerzitní vědu." Neviděli, neslyšeli a vyšetřujíce bez mytí od lůžka k lůžku, rodičku po rodičce - od septické ke zdravé a zpět - leckdy i od pitvy k rodičce "vesele" roznášeli nákazu a smrt disputujíce a habilitujíce o vznešených teoriích toxických poporodních očistků, horečnaté tvorby mléka, kosmicko-telurických vlivů a samoplození, kterak z neživé špíny vznikne havěť.

Přestože snížil výskyt poporodní horečky z 12 % na 1 %, neuspěl a jako potížista "byl odejit". Roku 1860 vydal knihu "Příčiny, podstata a profylaxe horečky omladnic" o 540 stranách bez většího ohlasu.

Nejhůře bylo na klinikách, kde "čuňačili" lékaři a medici - lépe u porodních asistentek či při domácích porodech. Říkalo se (S. Trča, Cesty k dlouhověkosti) "žena položená na porodnickou postel, jako by byla vydána katu"; výkony se technicky dařily, leč ženy umíraly. Dle přednosty kliniky, profesora Kleina, "proti tomu nešlo nic dělat". Semmelweis zemřel, zřejmě na časnou formu Alzheimerovy choroby či jiné neurodegenerace, ve věku 47 let. Nedožil se ani Listerovy prezentace antiseptického principu v chirurgii v roce 1867. Ani J. Lister ovšem s banální karbolkou zpočátku neuspěl.

Robert S. McNamara (9. 6. 1916-6. 7. 2009) nastoupil jako demobilizovaný důstojník po 2. světové válce do Fordovy automobilky, kde zásadním způsobem zefektivnil organizaci výroby i ekonomiku. V roce 1960 se stal prezidentem Fordových závodů - prvním, který nebyl členem rodiny. V letech 1961 až 1968 byl ministrem obrany USA a v letech 1968 až 1981 prezidentem Světové banky. Kromě jiného rozpracoval a prosadil metodu politické analýzy. A také se osobně zasloužil, aby Ford zavedl bezpečnostní pásy.

Co tedy měli společného Semmelweis a McNamara? Odpověď zněla: "Oba prosazovali nízkonákladové intervence s dramatickými výsledky. Oba byli ostrakizováni konvenčním učením své doby; Semmelweis prosazoval mytí rukou na porodních sálech, McNamara zavedl bezpečnostní pásy ve vozech Ford." A co s tím má společného české zdravotnictví?

Despekt k nízkonákladovým opatřením s dramatickými výsledky. Převládá názor, že přínosné jsou jen nákladné frontové produkty vědecko-technického pokroku, a to i v době nutných úspor. Ovšem alespoň dílčí profylaxí utrpení a obrovských nákladů na výstavbu a provoz chronických chorobinců je důsledná aplikace časné rehabilitace u závažných chorob a úrazů pohybového a nervového systému (viz úvod zásadní knihy docenta Koláře Rehabilitace v klinické praxi), respektive geriatrických principů v akutní fázi stonání křehkých geriatrických pacientů, čehož se v ČR stále nedostává. Jako u Semmelweise o mytí, jako u McNamary o jednoduché mechanické zábrany, jde o "laciné triviality" - řízený pohyb, využitý čas, vodu, stravu, antibiotika a ovšem také o McNamarovo a Semmelweisovo kritické myšlení.

Pročež pro les nevidíme stromy, umanuti centry vědecko-technické excelentnosti či genetickým inženýrstvím nehodláme se zabývat vodou, pohybem, základními antibiotiky - ať to stojí, co to stojí v penězích, utrpení i životech. Zájem je teprve o laciné řešení důsledků zanedbání, o lacinou následnou péči. Také u nás dnes se výkony daří, ale "zachránění" umírají či dožívají s těžkými deficity, přičemž přednostové tvrdí, že s tím se holt nedá nic dělat - jako kdysi Klein.

Co s tím? Semmelweis se vztekal dost razantně: "Vraždění šestinedělek musí přestat Budete-li nadále vychovávat studenty svým bludným učením, pak Vás prohlašuji, pane dvorní rado, před celým světem za vraha " Nebylo to nic platné. Zřejmě prosazení nízkonákladových banalit s dramatickými důsledky vyžaduje razanci (úspěšného) ministra obrany Spojených států.

MUDr. Zdeněk Kalvach, Medical Tribune

Zdroj: Medical Tribune

Doporučené

Fórum: Rezidenti po česku

13. 2. 2024

Postgraduální vzdělávání lékařů v České republice probíhá značně neefektivně. Mladí lékaři tráví mnoho času na stážích, které je nikam neposouvají,…