Přeskočit na obsah

Jak platit DPH u některých lékařských výkonů

Jsme soukromá s.r.o. , poskytujeme ambulantní léčebně preventivní péči. Jsme plátci DPH a to z důvodů i jiných aktivit společnosti. Lékařské výkony provozujeme na základě povolení, registrace. Z hlediska DPH je plnění osvobozeno. Nakoupili jsme však nitroděložní tělíska, která zavádíme našim pacientkám za úhradu (jak tělíska, tak i aplikace). Jelikož se nejedná o léčivo, měli bychom asi z tohoto úkonu odvádět DPH. Můžete mi prosím poradit, jak správně postupovat? Tělíska jsou nám dodávána se sníženou sazbou DPH. V jaké sazbě by měla být daň na výstupu (tělísko + aplikace nebo pouze z aplikace).

Na nitroděložní tělíska je nutno pohlížet podobně jako na léčiva, neboť se jedná o dodání zboží tak, jak jej definuje §58 odst. 2 věta první zákona 235/2004 Sb. o dani z přidané hodnoty, v platném znění. Vaším zbožím je zdravotnický prostředek, který pokud je dodán v rámci provádění zdravotnického výkonu, je podobně jako léčivo osvobozen od DPH.

Pokud by však z Vaší strany došlo k dodání nitroděložního tělíska bez poskytnutí příslušného výkonu (například tělísky prodáte jinému zdravotnickému zařízení), osvobození by se na Vás nevztahovalo a u takové dodávky by musela být uplatněna DPH ve snížené sazbě (zdravotnické prostředky jsou zbožím uvedeným v příloze č. 1 zákona o DPH).

 

V Hradci Králové dne 1.9.2010

Pavel Vítek, daňový poradce č. 2756

Zdroj: www.tribune.cz

Sdílejte článek

Doporučené