Přeskočit na obsah

Dostanou "chamtiví doktůrci" přes prsty?


1. Proti komu je akce zaměřena?

Proti našim politickým představitelům, a to bez ohledu na jejich stranickou příslušnost. Není zaměřena proti primářům oddělení, ředitelům nemocnic ani pacientům.

2. Na koho akce dopadne?

Nebudeme si nic nalhávat, ačkoli akce míří proti našim politikům, v první fázi dopadne na pacienty. Dojde k náhlému výraznému zhoršení lékařské péče, eventuálně k jejímu zhroucení. To v druhé fázi postihne politiky, kteří si takovou situaci nebudou moci dovolit. Přirozeně je nutno zdůraznit, že političtí představitelé mohou tento neblahý vývoj událostí včas zastavit, splní-li oprávněné požadavky státních lékařů. Pokud to neudělají, odpovědnost dopadne na jejich hlavy.

3. Je tato akce v souladu s morálkou, respektive s přísahou zdravotníka?

Povolání lékaře je takové zajímavé a specifické. Lékaři ve své podstatě nesmějí stávkovat, tj. stávkovat mohou, ale "péče o pacienta musí být zachována". Je to správné, protože lékařské řemeslo se má dělat pořádně a lékař při své práci nemá pacienty ohrožovat, ale na druhou stranu to lékařům de facto znemožňuje cokoli si vynutit. Na koho zapůsobí stávka, která není stávkou? Hromadné podání výpovědí je něco jiného - proti přísaze není, proti morálce z mého pohledu už vůbec ne. A je zde jeden důležitý rozdíl oproti stávce - lékařská péče v tomto případě nemusí být zachována.

4. Je akce vhodná v době krize?

Tato otázka se stává mantrou našich politiků. Vážení přátelé, argument proti zvýšení platů zdravotníků se najde v jakékoli době. Krize skončí, přijdou povodně, pak třeba suché léto, pak cokoli jiného. Tento stát měl 20 let na to, aby s platy lékařů něco radikálnějšího udělal, a nestalo se vůbec nic.

Krize nekrize musejí politici těch několik miliard ročně na zvýšení platů státních lékařů v rozpočtu sehnat (tj. v některém resortu ubrat). A jak to mají udělat? Nechali se od nás zvolit, berou velmi slušné prebendy, tak budou muset prokázat trochu kreativity a snahy. Když vidím, jak si nejmenovaný ministr dopravy za samozřejmě zcela legální zisky ve stavební firmě kupuje luxusní sídla za sto milionů korun, a to celé bez střetu zájmů, tak si myslím, že nějaké rezervy tu někde budou. My ovšem léčíme lidi, a na hledání rezerv proto nemáme tolik volného času.

5. Kam lékaři po odchodu z nemocnic půjdou a co budou dělat?

Tato otázka je důležitá, protože řada občanů včetně mnoha lékařů ji neumí zodpovědět. Ve skutečnosti je velmi prostá - lékaři nikam chodit nemusejí. Prostě si na pár týdnů udělají volno, sednou k televizi a odpočinou si. Bude-li akce úspěšná, tak se do několika týdnů zdravotní péče totálně rozpadne a lékaři se vrátí do nemocnic jako vítězové. Pokud akce dobře nedopadne, vrátí se za pár týdnů do nemocnic na svá stará místa za své staré platy jako poražení. A vezme je v takovém případě nemocnice zpátky? Ovšemže ano, protože není nikdo, kdo by mohl lékaře nahradit. Není co ztratit, může se jedině získat.

6. Kdo bude mít z akce užitek?

Cui bono? - to je ta klíčová otázka. Bude-li akce Děkujeme, odcházíme úspěšná, přinese z krátkodobého hlediska největší užitek státním lékařům, kteří budou konečně spravedlivě ohodnoceni. Z dlouhodobého hlediska však přinese velký užitek i pacientům, ačkoli si to v této chvíli asi neuvědomují. Tento zdánlivě troufalý výrok zdůvodním v odpovědi na další (a poslední) otázku.

7. Co když akce Děkujeme, odcházíme nevyjde?

Pokud akce nevyjde, bude část veřejnosti jásat, jak chamtiví doktůrci dostali přes prsty. Tito lidé si ovšem nevidí na špičku nosu. Akce Děkujeme, odcházíme je dost možná jen posledním zoufalým vzepětím lékařů v našem zdravotnictví a snahou zastavit jeho personální rozklad. Lékařů ve státních nemocnicích ubývá, zejména specialistů. Lékařům se otevřely dveře na západ, kde je zcela jiná finanční situace, a stále více jich odchází. Vyrůstají nové generace mladých lékařů, kteří jaksi už nebudou otročit pro dobro společnosti, ale kteří chtějí být za svou těžkou práci slušně ohodnoceni (jak sobecké, že?). Západní státy mají také nedostatek lékařů a poptávka po českých doktorech je velká.

Po neúspěchu akce budou státní lékaři pravděpodobně bez odporu tiše pracovat, ale postupně se jejich řady budou tenčit. Po několika letech agónie pak nutně dojde k tomu, že totální nedostatek lékařů si zvýšení platů stejně vynutí jenže to bude ve chvíli, kdy ani za nehorázně velké peníze odpovídajícího specialistu nikdo nesežene. Co bude pak, těžko říci, ale pacientům se to rozhodně líbit nebude. Na závěr bych proto našim spoluobčanům vzkázal: Lékaři tuto akci dělají pro sebe, ale z dlouhodobého hlediska přinese užitek i vám. Pokud tato akce nevyjde, můžete se lékařům posměšně vysmát, ale za pár let vás smích přejde.

Zdroj: Medical Tribune

Sdílejte článek

Doporučené