Přeskočit na obsah

Nechci skončit ve VIP akváriu

Alena Dernerová získala v senátních volbách 37.29 procent hlasů. Kandiduje jako nestraník za sdružení Severočeši.cz. Získala velký náskok oproti svému soupeři - Zdeňku Brabcovi (ČSSD), který nasbíral 17.77 procent. Redakce Medical Tribune přinesla o aktivitách MUDr. Dernerové již řadu informací. Díky její iniciativě se redakce začala věnovat sérii článků o předražených přístrojích na celostátní úrovni. Krátce po vyhlášení výsledků poskytla Alena Dernerová redakci MT stručný rozhovor.

Jak jste spokojená s výsledky voleb?

Jsem spokojená velmi i za obec. Sdružení Mostačané Mostu vyhrálo s obrovským náskokem. Máme ze statutárních měst největší procento hlasů – téměř 51 procent. Já jsem dostala nejvíce preferenčních hlasů z celého Mostu, takže to je úžasný výsledek.

Lékaři vás znají především jako bojovníka proti korupci ve zdravotnictví. Takže je zřejmé, proč jste kandidovala do Senátu…

Rozhodla jsem se pro kandidaturu do Senátu proto, že pokud bych byla zvolena, mohu udělat více pro to, co činím. Chci nadále bojovat proti korupci, proti předraženým zakázkám, proti všem nekalostem, které jsou v naší společnosti velmi rozšířené.  Z pozice senátora to půjde mnohem lépe.

Senátoři schvalují návrhy, které jim předkládá dolní komora parlamentu, ale také mohou iniciovat nějaké návrhy zákonů sami. Jaký máte plán?

Vlastních iniciativ senátů příliš mnoho není. Spíše rozhodují o osudu zákonů, které připraví parlament, navržené zákony analyzují. Pokud se mi bude zdát zákon o veřejných zakázkách nedostatečně propracovaný, určitě podám pozměňovací návrh.

Máte v tuto chvíli nějakého spojence, který už v Senátu působí nebo to vypadá, že se do horní sněmovny dostane?

Zatím žádného spojence takového nemám.

Myslela jsem tím, zda sledujete senátory, kteří se již v politice pohybují, a kteří by mohli podpořit vaše aktivity…

V hledáčku určitě jednoho takového senátora mám. Četla jsem si jeho názory na problémy  dnešní společnosti, poukazoval na podobné záležitosti, které se snažím řešit já. Vím, že na toho člověka bych se určitě obrátila.

Alena Dernerová (52 let) nestraník za Severočeši.cz
dětská neuroložka, členka zastupitelstva Mostu (zvolena za SNK ED).
V posledních letech je výraznou kritičkou vedení kraje kvůli nákupům zdravotnické techniky a hospodaření krajského zdravotnictví. Letos získala Cenu Františka Kriegla za občanskou statečnost od Nadace Charty 77.

Dva senátoři – to bude docela málo…

Je velmi těžké hledat v politice podobně orientované lidi. Existuje samozřejmě i řada slušných politiků, kteří jsou vázáni stranickou příslušností, poslušností, nemůžete se kvůli této věci domluvit.

V Ústecké zdravotní probíhá nyní další audit, tentokrát ho vede společnost Deloitte and Touche. Podle mých informací se tento audit oproti ostatním kontrolám zatím dostal nejdále. Do konce října mají být zveřejněny důkazy o nevýhodných nákupech zdravotnické techniky v ústecké Krajské zdravotní. Můžete tyto infornace potvrdit?

Ano. Je to tak. Audit poprvé se nezkoumá formální stránku věci, ale skutečnou hospodárnost všech transakcí. Auditorská firma tentokrát oslovila odborníky z ČVUT, kteří rozumí cenám přístrojů. Tito odborníci potvrdili, že ceny byly přemrštěné. Celá kontrola má být hotová do konce října a výsledky budou předloženy ministerstvu financí.

Podobných auditů tu už byla celá řada. Nebude to jedna z dalších kontrol, která nakonec nic špatného nepotvrdí?

Věřím, že tento audit ukáže skutečnou podstatu věci. Pokud by náhodou dopadl podle klasického českého scénáře, tak by celá věc byla předána evropským úřadům, záležitost by začal zkoumal Brusel, který kontroluje čerpání peněz z evropských fondů. Z pozice senátorky bych určitě mohla na celou věc daleko lépe dohlédnout.

Co byste mohla jako senátorka v této věci podniknout více než jako zastupitelka města, kterou jste byla dosud?

Mohu lépe prezentovat informace, ke kterým mám přístup, skrze média. Pokud by opět měly být nějaké informace zameteny pod koberec, mohu to z pozice senátorky mnohem viditelněji řešit.

Pracujete v Ústeckém kraji jako dětská neuroložka. Bude vaše zvolení do Senátu nějak měnit vaši dosavadní lékařskou praxi?

Práce v Senátu nevyžaduje každodenní přítomnost jako například práce v poslanecké sněmovně. Schůze horní komory jsou jednou až dvakrát do měsíce. Mohu se na ně připravovat z domova, zvláště pokud budu mít dobrého asistenta. Nepočítám s tím, že bych jako nováček byla přijata do některých komisí, i když bych časem měla zájem o účast ve zdravotním výboru. Jako řadový senátor tedy zvládnu schůze v Senátu i ordinaci. A to je to důležité, protože chci zůstat v kontaktu s medicínou. Aby člověk neskončil jako většina našich politiků ve VIP akváriu.

Iva Bezděková, www.tribune.cz

Zdroj: www.tribune.cz

Sdílejte článek

Doporučené

Sir Michael Anthony Epstein (1921–2024)

22. 4. 2024

Sir Michael Anthony Epstein, patolog, který identifikoval první známý lidský onkogenní virus, zemřel 6. února ve věku 102 let. Jeho tým zkoumající…

Ruce vzhůru, gatě dolů…

17. 4. 2024

Ne, od zájmu o fungující české zdravotnictví ruce pryč dávat nebudeme. Nemocničním lékařům oprávněně vadí, že ostatní lékaři nejsou ochotni se…

O houbách a lidech

12. 4. 2024

Většina z nás považuje houby za rostliny. Nejsou jimi. Jsou samostatná říše života. Něco mají společného s rostlinami, něco s živočichy, něco mají…