Přeskočit na obsah

Český lékař dostane hypotéku jen stěží


Redakce Medical Tribune hledala lékaře, jenž by otevřeně popsal každodenní maraton nemocničního doktora. Firma, která zajišťuje kampaň Děkujeme, odcházíme, doporučila chirurga Luďka Poláka. Do loňského roku pracoval v nemocnici v Příbrami a v nemocnici Písek. Poslední rok působí na pozici konzultanta kolorektální a laparoskopické chirurgie v nemocnici v severním Walesu.

Jak se záhy ukázalo, nejde zrovna o typického lékaře, který zmizel na Západ kvůli špatným poměrům v českých nemocnicích, kvůli potřebě finančně zajistit svou rodinu či vylepšit své materiální poměry. Peníze ze stavebního spoření utratil za specializovaný kurs laparoskopické chirurgie ve Štrasburku, za nějž dal padesát tisíc, vydělané libry využívá k hrazení specializačních kursů.

"V Čechách bydlíme v pronájmu. Když jsem uvažoval o hypotéce, zjistil jsem, že na vlastní dům by mi banka nedala hypotéku. Po sdělení, že jsem lékař, se mi skoro vysmáli. Řekli, že vše rozváží. Naopak v Británii jsem si již skoro zvykl, že pokud přijdu do banky, mluví se mnou vysoký manažer. Naposledy mě přemlouvali, abych si vzal hypotéku. Jako jejich VIP klient bych dostal řadu výhodných benefitů."

Generační obměna

Situace v českém zdravotnictví se podle Luďka Poláka za poslední léta dost změnila. "Dosud se chirurgii věnovali lékaři, kteří brali medicínu jako drahého koníčka. Nyní dochází k postupné generační obměně." "Doktoři, kteří vyrůstali za komunistů, byli zvyklí na to, že za práci nedostanou horentní peníze. Já mám v ČR základní plat 16 000 čistého bez služeb. Když si chci vydělat 28 000, musím odsloužit 150 až 180 hodin - tedy dvojnásobek toho, co běžný smrtelník. A tak mám v podstatě dva pracovní úvazky," říká chirurg.

Běžný pracovní týden nemocničního chirurga zahrnuje v průměru tři služby. Lékař odchází do práce v sedm ráno, pracuje sice do 15.30 druhého dne, ale domů se vrací v šest večer druhého dne. Průběh služeb záleží na tom, na jakém postu lékař působí. Pokud slouží tzv. první chirurgickou službu, pracuje od rána do 11 až 12 hodin večer. Pokud se nevyskytnou žádné problémy, spí do šesti ráno.

"Tato situace ale většinou nenastává, budí vás sestry na JIP, volají vás k příjmům, rozhodujete o akutních operacích a podobně. Mladý doktor je na tom hůř - pracuje stále na ambulanci, spát nejde třeba celou noc. Starší lékaře volají jen k případům, s nimiž si nevědí rady."

Nemocnice drží nad vodou lékaři v důchodovém věku

Jak vidí Luděk Polák současnou personální situaci v českých nemocnicích v porovnání se situací v Británii? "Záleží asi hodně na konkrétní nemocnici. Pokud vím, na chirurgii v Příbrami je situace zatím relativně dobrá, je zde dostatek starších lékařů, ale generační obměna jednoduchá nebude. Horší je to v Písku - sloužil jsem na tamní chirurgii jako výpomoc kamarádovi.

Na oddělení chybějí zkušení lékaři středního věku - vedle primáře slouží na oddělení pár zanícených doktorů v důchodovém věku. Vedle nich už má celkem mladé lékaře, kteří by potřebovali na chirurgii dozrát, ale většinou jsou kvůli novému postgraduálnímu systému, který se tedy opravdu nepovedl, někde různě na stážích."

V souvislosti s nedostatkem lékařů se mluví o tom, zda není v České republice příliš mnoho nemocnic na obyvatele. Jak si stojí naše nemocnice ve srovnání s Británií? Máme jich oproti britskému zdravotnictví příliš mnoho? "Těžko říci. V některých ohledech možná ano.

Na druhou stranu jde o to, jaký standard si český pacient, ale hlavně český politik, představuje. V Británii je zcela běžné, že pacienti čtyři hodiny čekají i na tzv. emergency odděleních. Na dveřích oddělení běžně visí cedulka se sdělením 'Milí pacienti, dnes je čekací doba na vyšetření v průměru čtyři hodiny'. A to je velký rozdíl v porovnání s tím, jaké výhody mají pacienti u nás. Letos v létě jsem vypomáhal v příbramské nemocnici a pacienti se rozčilovali, pokud čekali na vyšetření déle než 15 minut. Chci říci, že u nás je standard péče poměrně dost velký. Ale je otázka, jak dlouho tento stav vydrží."

Mladí lékaři už žijí v době peněz

Podle doktora Poláka zatím udržují systém důchodci a nadšenci ochotní pracovat i mimo svou pracovní dobu.

"Ještě pořád se najde spousta 'bláznů', kteří jsou ochotni zůstat v nemocnici do sedmi a ve svém volném čase přijedou a poradí kolegům. Bohužel tak ten neudržitelný způsob udržují. Ale lze očekávat, že se situace změní. Dříve se na fakulty většinou dostávali nejlepší studenti gymnázií bez ohledu na tehdejší režim. Dnešní mladí studenti a lékaři jsou už součástí doby, která měří vše penězi. Po absolvování náročného studia si nechtějí zvykat na to, v čem jsme pracovali my starší.

Nedávno jsem zažil při onkologické operaci zajímavou situaci. Mladí kolegové řekli - jsme placení do půl čtvrté, teď jsou čtyři, odcházíme. Tak jsme zůstali s primářem do sedmi a operovali. Já jim to nemám za zlé. Naopak jim fandím. Oni jsou tímto přístupem schopni něco změnit."

Standard zdravotní péče je u nás podle doktora Poláka mnohem vyšší než v Británii.

"Tam pracují lékaři opravdu do pěti hodin. V půl páté pacientům klidně řeknou, že další případy neodoperují, a do měsíce jim dají vědět, kdy přijdou příště. A to včetně onkologických pacientů. Nemocnice pacientům oznámí, že se operace prostě odloží, klidně o několik týdnů. V tamních nemocnicích vůbec žádné přesčasy neřeší. Nejsou. Pokud se nějaký náhodou vyskytne, nemocnice jej draze platí. V českých nemocnicích se nic takového nestane. Tady se ruší operace zatím velmi výjimečně, v Británii velmi běžně."

-----

autor:ivb

Medical Tribune

Zdroj: Medical Tribune

Sdílejte článek

Doporučené

Den vzácných onemocnění 2024

28. 3. 2024

Jde o několik pacientů s konkrétní diagnózou. Avšak je již známo přes 10 000 klinických jednotek a jedná se o miliony pacientů. Česko patří k zemím s…

Asgent aneb Náš život s andělem

28. 3. 2024

Nastává éra genové terapie. Nebo spíše teprve nastane, přestože první přípravky jsou již v klinické praxi. Zatím však nejde o rutinní léčbu. O to,…