Přeskočit na obsah

Švédsko na vlně pokroku

Počátek velkolepého projektu ve Švédsku se píše v roce 2008, kdy ve výběrovém řízení na zajištění národního registru zdravotnické dokumentace (tzv. NPÖ) zvítězila společnost Tieto.

NPÖ je prvním zdravotnickým informačním systémem ve Švédsku a zároveň jedním z prvních svého druhu ve světě. Pro jeho realizaci, tzn. vývoj, implementaci a hostování, zvolili zástupci společnosti Tieto platformu InterSystems HealthShare, a to na základě prověřené spolehlivosti, škálovatelnosti a dobré interoperability se stávajícími zdravotnickými systémy.

HealthShare je komplexní produkt, vyvinutý speciálně pro shromažďování a sdílení zdravotnických informací mezi více organizacemi. Vytváří celkový pohled na zdravotní dokumentaci pacienta na místní či regionální úrovni.

Během pouhého roku od přidělení zakázky se podařilo vytvořit právní rámec, získat souhlasy pacientů, vybudovat IT infrastrukturu a připojit první region zdravotní péče - kraj a obec Örebro, kde také proběhly pilotní projekty, všechny úspěšně. Následně se přistoupilo k celonárodnímu přechodu na ostrý provoz. Další části Švédska a zdravotnická zařízení se k systému připojují inkrementálně - podle vlastních možností a připravenosti.

Podle současných plánů je však cílem propojit díky HealthShare celé Švédsko i soukromá zdravotnická zařízení do konce roku 2012. Kromě dvou propojených okresů je ve Švédsku dalších asi sedm okresů a regionů, které by se měly k celostátnímu projektu eHealth připojit do konce roku 2010. V˙roce 2011 se předpokládá, že tak učiní další desítka regionů, a zbytek bude zahrnut na počátku roku 2012.

Zdroj: Medical Tribune

Sdílejte článek

Doporučené

Den vzácných onemocnění 2024

28. 3. 2024

Jde o několik pacientů s konkrétní diagnózou. Avšak je již známo přes 10 000 klinických jednotek a jedná se o miliony pacientů. Česko patří k zemím s…