Přeskočit na obsah

VZP má nový portál a lékaři problémy

"Osobně jsem se chtěl 31. prosince přihlásit k vyúčtování a vůbec se mi to nepodařilo. Došlo k technologické změně portálu. Kvůli tomu, že IT oddělení pojišťovny mělo problémy, mohl jsem účtovat až 6. ledna,“ potvrzuje pro Medical Tribune MUDr. Herber a dodává:

"Osobně mi server nefungoval od 29. prosince do 3. ledna. Souhlasím s tím, že jsou jakékoliv změny, ale přijde mi nefér, že celá věc je uvedena do provozu bez jakéhokoliv pilotního projektu, bez odzkoušení. Dokonce se obávám, zda poslední faktura vůbec odešla, zda ji nebudou vracet.“

Některým lékařům nefunguje odesílání plateb dodnes. „Kolegyni z Prahy se dosud  nepodařilo do nového systému připojit. Když volala na pojišťovnu, bylo jí řečeno, že nový systém začne plně fungovat až 13. ledna,“ uvedl pro MT předseda Sdružení ambulantních specialistů MUDr. Zorjan Jojko.

Nový server naleznou lékaři na původní adrese www.vzp.cz.

Bez infolinek

Zmatek zaznamenali také pracovníci firmy CompuGroup, která dodává lékařům software pro vyúčtování plateb. Na firmu se v prvních lednových dnech obrátilo více než 250 telefonátů od zoufalých lékařů za den.

„Domnívám se, že způsob, jaký VZP tento komunikační kanál v kritickou dobu znepřístupnila a způsob jakým o změnách informovala je trestuhodný. Je škoda, že VZP, která se ráda profiluje jako průkopník elektronického zdravotnictví, takto hazarduje s důvěrou lékařů v elektronickou komunikaci,“ uvedl ředitel firmy Jan Hlaváček.

Podle Hlaváčka nejsou problémem ani tak dílčí technické nedostatky, jako spíše způsob, jakým byl portál ze dne na den bez testů, pilotů a avíza uživatelům nasazen. Situaci zhoršoval navíc i fakt, že nefungovaly informační linky pojišťovny.

„Lékaři se pak informace a pomoc snaží získat kde se dá, nejčastěji od subjektů, které nemají s VZP smluvní vztah a tudíž ani přístup k portálu samotnému. Do budoucna je nezbytné, aby jakákoli obdobná změna byla spojena s ověřením v rámci zkušebního provozu a byla spojena s adekvátní informační kampaní,“ poznamenává Hlaváček.

Převod portálu bez souhlasu

Převod portálu VZP je od počátku velmi kontroverzní. Redakce Medical Tribune před časem jako první upozornila na to, že pojišťovna chystá převod svého portálu pod soukromou společnost IZIP bez vědomí veřejnosti i správní rady pojišťovny. Čtěte článek VZP chystá privazaci dat pojištěnců.

Chystané propojování webů se přitom velmi nelíbí některým klientům VZP. Pojištěnec již podal stížnost na Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ). Vadí mu, že integrací obou serverů získá k osobním datům pojištěnců přístup soukromá společnost IZIP. ÚOOÚ už oznámil, že se touto věcí bude určitě zabývat. Více v článku Úřad prověří propojení webu pojišťovny a IZIP.

Iva Bezděková, www.tribune.cz

Zdroj: www.tribune.cz

Sdílejte článek

Doporučené

Prevence a terapie srdečního selhání

23. 4. 2024

Srdeční selhání je heterogenní klinický syndrom různých etiologií, jehož diagnostika a léčba se v posledních letech značně posunula. „Vzhledem k…

Sir Michael Anthony Epstein (1921–2024)

22. 4. 2024

Sir Michael Anthony Epstein, patolog, který identifikoval první známý lidský onkogenní virus, zemřel 6. února ve věku 102 let. Jeho tým zkoumající…