Přeskočit na obsah

Bouří se i lékaři, kteří v nemocnicích zůstávají

Přestože v motolské nemocnici a v nemocnici na Bulovce někteří lékaři výpovědi stáhli, začali lékaři, kteří zůstávají, bojovat proti slibům, že péče bude zachována. Nemocnice to podle nich nemohou zvládnout.

Stále urputnější boj mezi řediteli nemocnic, lékaři, kteří podali výpovědi, a nově i lékaři, již zůstávají, probíhá na území hlavního města. V Motole, největší nemocnici v metropoli, se 223 lékařů podepsalo pod petici, která zpochybňuje, že tady péči od 1. března zajistí.

"Zatím se lékaři obecně ozývají v tom smyslu, že nebudou zvládat ošetřovat další pacienty kvůli kapacitám. Organizovaně ale lékaři, kteří u nás zůstávají, nedávají najevo nespokojenost," řekla Právu mluvčí Fakultní Thomayerovy nemocnice Martina Štanclová.

Po 1. březnu by se zatím neměly odkládat v žádné z pražských nemocnic ani plánované operace. "Čekací lhůty na operační zákroky jsou stejné jako dříve. Lékaři stále pracují," prohlásil mluvčí Jakub Hofmann z nemocnice na Bulovce s tím, že má pro pacienty naopak pozitivní zprávu. "Čtyři naši lékaři stáhli výpovědi. Jsou to odborníci z různých oddělení," dodal Hofmann.

Na operaci pacienti nyní nečekají déle ani v motolské nemocnici, kde zůstává celkem dvacet pět lékařů z 55, kteří původně podali výpověď. "Rozhodně nyní nedochází k odkládání plánovaných operačních zákroků. Odcházející jsou z různých oborů, takže nehrozí žádný exodus a žádná omezovací opatření nechystáme," řekla Právu Eva Jurinová, mluvčí motolské nemocnice.

Ve Všeobecné fakultní nemocnici na Karlově náměstí svoji nespokojenost vyjádřili porodníci gynekologicko-porodnické kliniky U Apolináře tím, že odmítli sloužit přesčasy. Dvacet čtyři lékařů vypovědělo dohody o pracovní činnosti, na jejímž základě přesčasy slouží. Ty mají výpovědní lhůtu pouhých 14 dní. Nejkritičtější situace už od minulého týdne stále trvá ve vinohradské nemocnici na klinice ORL.

Z devíti sloužících lékařů se přidalo k akci Děkujeme, odcházíme šest, kteří podali výpověď k 1. březnu. Když vedení nemocnice vypsalo volná pracovní místa, odborníci na ORL mezi nimi nebyli. Lékaři se tak začali obávat úplného uzavření kliniky, jejíž péči nenahradí žádné jiné lůžkové oddělení v Praze, jak ministr zdravotnictví sliboval.

Přestože jednání mezi vedením nemocnice a lékaři ještě není u konce a podle mluvčí nemocnice Jany Jelínkové obě strany doufají v to, že naleznou nějaké schůdné řešení, sloužící lékaři vidí situaci velmi pesimisticky.

"Dnes se stalo něco, nad čím mi zůstává rozum stát. Začalo se mluvit o odvolání našeho primáře, který byl jeden ze tří lékařů zůstávajících na oddělení. Takže mám obavu, že to má oddělení spočítané. Nám dodali výpovědní listiny k podpisu a nadiktovali nám, kdy si máme vybrat zbývající dovolenou," řekla Právu lékařka sloužící na ORL. Vedení nemocnice ukončení pracovního poměru s primářem ORL Ivanem Šejnou ovšem popírá.

***

Právo, Stáňa Seďová

Zdroj: Lidové noviny

Doporučené