Přeskočit na obsah

Děkujeme, podporujeme akci D-O

My, níže podepsaní, nesouhlasíme s mediální prezentací názoru, že zdravotní sestry v České republice nepodporují akci Děkujeme – odcházíme.

Lékař a sestra jsou a vždy budou jeden tým. Musíme se ohradit i proti snahám tyto naše profesní vazby rozbít čím dál častějšími mediálními útoky. V takové atmosféře se nedá pracovat a odrazí se to pouze a jen na Vás, našich potenciálních pacientech. 

Paní Jurásková, prezidentka České asociace sester, veřejně prezentovala názor prezídia ČAS a předsedkyní regionů, nikoliv však stanovisko všech členek a členů sdružených v této profesní organizaci a sester nikterak organizovaných. Velký počet řadových členů nebyl osloven a proto se od tohoto prohlášení distancuje.

Česká asociace sester nesdružuje všech 80000 sester v našem zdravotnictví, ani většinu z téměř 36 tisíc sester v nemocničním sektoru. 

Ne každá sestra kampaň lékařů podporuje, ale není možné veřejně sdělovat, že všechny jsou proti.

Ano, jsme si vědomy, že díky kampani D-O můžeme přijít i o svá pracovní místa. Stejně jsme si tak ale vědomy toho, že situace ve zdravotnictví je dlouhodobě neřešena a to zejména v ohodnocení naší náročné a zodpovědné práce. Systém celoživotního vzdělávání lékařů i nelékařů také není dobře nastaven. 

Neřešení a bagatelizování situace ve zdravotnictví muselo logicky vyústit v otevřený a hromadný odpor. Veřejnost je klamána a uměle je v ní vyvoláván pocit, že akutní péče po odchodu téměř 4000 lékařů bude zachována. Není to pravda a my vyzýváme odpovědné politiky této země k tomu, aby začali urychleně konat kroky k tomu, aby k takovému kolapsu zdravotní péče v ČR nedošlo!

Lenka Bazalová
Dana Krásová
Lucie Šrámková
Veronika Muhlsteinova

Pokud chcete připojit svůj podpis pod tuto iniciativu, kontaktujte organizátorku  na mailu: aro.snopava@seznam.cz

www.tribune.cz

Zdroj: www.tribune.cz

Sdílejte článek

Doporučené

Sir Michael Anthony Epstein (1921–2024)

22. 4. 2024

Sir Michael Anthony Epstein, patolog, který identifikoval první známý lidský onkogenní virus, zemřel 6. února ve věku 102 let. Jeho tým zkoumající…

Ruce vzhůru, gatě dolů…

17. 4. 2024

Ne, od zájmu o fungující české zdravotnictví ruce pryč dávat nebudeme. Nemocničním lékařům oprávněně vadí, že ostatní lékaři nejsou ochotni se…

O houbách a lidech

12. 4. 2024

Většina z nás považuje houby za rostliny. Nejsou jimi. Jsou samostatná říše života. Něco mají společného s rostlinami, něco s živočichy, něco mají…