Přeskočit na obsah

Větší kompetence sester? Děkuji, nechci!

Komentář čtenářky MT

V poslední době se rojí informace o možnostech samostatné práci sester, budou určovat lehčí diagnózy. Ale - co je to lehčí diagnóza? Jak sestra pozná onu lehčí diagnózu?

Jsem sestra, můj vztah k nemocem je veskrze negativní, nepřeji si, aby mne obtěžovaly. Pokud na mne někdo kýchne chřipku, zalezu do postele a nevyhledávám lékaře. Stejně to praktikuji se svým dítětem. Mnozí namítnou krkavčí matka, ale pokud se dítěti za 2-3 dny neuleví, jdeme samozřejmě k lékaři - nebudu riskovat ani meningitidu ani zápal plic.

Vcházím do dveří s dítětem v horečkách, sestra správně diagnostikuje chřipku. Ale to já přeci vím, já chci doktora, který dítě prohlédne. A co teď? A věřím, že lidé, nepracující ve zdravotnictví to 2-3 dny s dítětem v horečce nevydrží, chtějí vyšetření lékařem, chtějí jistotu, že se oni nebo jejich dítě bude léčit včas a správně.

Další kompetence má spočívat v tom, že anestezie mají vést sestry. Jako zdravotník chci , aby mě kontroloval lékař. Nikoliv, že bych kolegyním nevěřila, ale s mozkem vydaným napospas chemii chci mít jistotu, že při sebemenší nesrovnalosti budu včas "zachráněna". Nechci, aby byl lékař naháněn mezi několika  sály. Mám svůj mozek celkem ráda, nechci z něj mít kaši. Nevím, jak se k tomu staví mé kolegyně, ale vím jedno - doktor na to studoval několik let , a to je pro mne podstatné.

Porody doma jsou podle mne docela troufalost. Ač neznalec oboru, troufnu si tvrdit, že v dnešní přecivilizované době  mluvit o to , že ženy rodily přirozeně doma a pak šly na pole, troufalost je. Rozhodně tím nechci tím zlehčovat nebo znevažovat  práci porodních asistentek, ale zajímal by mne názor rodiček. Jistě je možno mnoho vylepšit, jistě se může změnit prostředí, přístup, to je věc komunikace, ale mít doktora za zády bych viděla jako nepostradatelnou nutnost.

A toho, co by mohly zastávat sestry, je mnohem více. Můžeme se klidně vrátit zpět v čase a místo stomatologa nás může ošetřit i dentista. Můžeme držet háky na sále, můžeme provádět gastroskopie…Můžeme vlastně vše. Nejsme hloupé, máme vzdělání, jenže to má jeden háček -  my máme vzdělání v oboru ošetřovatelství.

Nebudeme si tady nalhávat, že kdyby se sestra ocitla před soudem, což je v dnešní době pro lékaře téměř součástí práce, stačí jediná otázka - máte na toto vzdělání? Odpovíte si jistě všichni sami.

Skoro to vypadá, jako by sestry mohly zastat téměř vše. Možná by někdo mohl navrhnout obory a úkony, které sestra dělat nemůže, aby v tom byl lepší přehled. A pokud sestry chcete vést k samostatnosti, kdo ponese odpovědnost?

Já jako sestra ponesu plnou odpovědnost za ošetřovatelskou péči, nebo za výkony, které mám v kompetenci s ohledem na vzdělání.

Sestra není univerzálním lékem českého zdravotnictví, nelze donekonečna využívat tohoto potenciálu k řešení problému, ať už to byl a  je nedostatek pomocného personálu, nedostatek středního a nyní i vysokoškolského, navíc lékařského personálu. My víme, že jsme schopné, chytré vždyť zastáváme funkce od uklízečky po ředitelku a přesto, a nebo právě proto nás nechte dělat  to, pro  co se mnoho z nás rozhodlo už ve 14 letech. Nechte nás dělat to , pro co jsem studovaly a neustále studujeme. Nechte nás dělat naši  náročnou a výjimečnou práci.

Přestaňte už sestry konečně zahrnovat kompetencemi, dopřejte nám plat odpovídající naší náročné profesi (tím nemám opravdu na mysli tu částku, která byla odebrána lékařům), zahrňte nás dostatečným množstvím nejen pomocného ošetřovatelského, ale i administrativního personálu, zahrňte nás možností trávit více času u pacienta  místo administrativy, zahrňte nás možností se vzdělávat v oboru tak,  abychom i my měly dostatečné podmínky na přípravu.

Místo přemýšlení nad tím, jak bychom nahradily lékaře, vytvořte fungující model našeho vzdělávání a to jak všeobecného, tak odborného.

A na závěr. Ptal se někdo sester, jestli tohle všechno chtějí? Jestli se chtějí vzdalovat od své ošetřovatelské funkce stále dále a dále od pacienta? Ptal se někdo  sester, zda chtějí a vůbec jsou ochotny přijmout odpovědnost za tyto všechny kompetence? Jistě - pár ambiciozních se najde. Ale jsem přesvědčena, že většina sester odpoví, že lékařské kompetence nejsou ochotny převzít.

Mají rády svou práci, proto šly studovat ošetřovatelství, vzdělávají se, aby mohly poskytovat lepší péči, ale ne léčbu. A proto se ptám já sester. Která z Vás chce přebírat kompetence  a odpovědnost lékaře? Já tedy rozhodně NE.

Monika Muroňová, www.tribune.cz

všeobecná sestra

 

 

Zdroj: www.tribune.cz

Doporučené

Zaujalo nás

28. 3. 2024

Pravost léků se v EU ověřuje již pět let Léčivé přípravky jsou v českých kamenných lékárnách z hlediska pravosti bezpečné, a to i díky existenci…