Přeskočit na obsah

Ve Žluticích začala sloužit stanice záchranné služby

Novou stanici záchranné služby otevřeli včera ve Žluticích na Karlovarsku. Přestavba nevyužité budovy přišla Karlovarský kraj zhruba na šest milionů korun, řekla mluvčí krajského úřadu Andrea Bocková.

"Objekt zakoupil Karlovarský kraj v roce 2005 od města Žlutic právě za účelem vybudování výjezdového stanoviště pro jihovýchodní část Karlovarského kraje. Při rekonstrukci došlo ke změně dispozičního uspořádání, přístavbě pro umístění náhradního zdroje a úpravu příjezdové komunikace a přilehlých zpevněných ploch," uvedla Bocková.

"Pro nás je to výrazná pomoc. Zkoušeli jsme, za jakou dobu je možné k nám dojet z nejbližší stanice, která je v Toužimi, a zjistili jsme, že za 20 minut, a to bylo v létě," řekl starosta Žlutic Jaroslav Vojta. Žluticím a okolí, které je poměrně řídce osídlené, a zejména v zimě špatně přístupné, se tak dostane rychlé lékařské pomoci včas.

Žlutické výjezdové stanoviště záchranky je dalším, které Karlovarský kraj v posledních letech dokončil. Cílem je právě zajištění dojezdových časů do 15 minut od nahlášení.

Před koncem loňského roku byla dokončena rekonstrukce výjezdového stanoviště v Aši. Vzniklo v budově Integrovaného záchranného systému, kde spolu se zdravotníky sídlí i hasiči. Náklady dosáhly zhruba deseti milionů korun.

Posledním místem, které zatím má horší pokrytí rychlou záchrannou službou, je Horní Slavkov a okolí. I tak se ale obyvatelé už brzy dočkají nového výjezdového stanoviště. To by mělo být dokončeno na podzim letošního roku a mělo by podle odhadů stát zhruba 15,5 milionu korun.

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené