Přeskočit na obsah

Nevěříte, že vás doktor léčí dobře? Můžete jít za jiným

PRAHA O právech pacientů už se sice mluví skoro dvě desítky let, ale pořád jsme pozadu za západními zeměmi. Nyní se do hry vrací zákon o zdravotních službách, který před třemi lety připravoval tým ministra Tomáše Julínka, jehož důsledkem má být i to, že pacienti budou v komunikaci s lékaři mnohem sebevědomější.
Ministerstvo pod vedením Leoše Hegera jej chce po úpravách předložit vládě. "Plánujeme, že se tak stane v červnu. Pokud jej schválí vláda a parlament, zákon by měl začít platit v lednu roku 2012," říká náměstek ministra pro legislativu Martin Plíšek. Co norma přinese?

1. Právo na druhý názor

Představte si, že vás čeká složitá operace, které se bojíte. Je opravdu nutná, není jiná cesta? Ale koho se zeptat, když váš lékař tento postup doporučuje? Nejistotu pacientů má řešit nový zákon tím, že jim dá právo konzultovat zdravotní stav s jiným odborníkem.

"Dosud pacienti improvizují a mnohdy si druhý pohled lékaře shánějí tajně, aby to ten jejich nevěděl. Zákon jejich právo legitimizuje," říká náměstek ministra zdravotnictví Vítězslav Vavroušek. Nyní podle něho pacientům hrozí i to, že konzultace u jiných lékařů pojišťovna nezaplatí a půjdou z jejich kapsy. Zákon by však neměl podporovat chronické vysedávače v čekárnách, kteří mají zaobírání se svým zdravotním stavem jako "koníčka" a jsou schopni kvůli jedné nemoci oběhnout pět lékařů. Předpokládá se, že této možnosti budou lidé využívat jen u vážných diagnóz.

2. Pacient si smí předem přát odpojení od přístrojů

Pacienti si budou moci rozhodnout, že v případě, kdy by je při životě udržovaly jen přístroje, budou chtít odpojit - a tedy zemřít. Zákon počítá s tím, že člověk by v době, kdy je toho schopen, sepsal prohlášení, jak se o něj lékaři mají postarat, když o tom sám nebude moci rozhodnout. Prohlášení by mělo být úředně ověřené a bylo by součástí zdravotní dokumentace.

3. Smíte znát jméno lékaře. Cizí lidi u vyšetření lze odmítnout

V nemocnicích, kterým záleží na dobré pověsti, se tak děje už nyní - lékaři se pacientovi představí hned při prvním kontaktu. Ale pravidlem to není. Podle připravovaného zákona má pacient právo znát jméno a příjmení lékaře i ostatních lidí z personálu, kteří se o něj starají. Díky zákonu se pacienti nebudou muset ostýchat zeptat, kdo jsou ti lidé za zády primáře (například medici). Ne každému je přítomnost cizích lidí, zvláště u choulostivých zákroků a vyšetření, příjemná. Pacient to bude moci odmítnout, a pokud mu nemocnice nevyhoví, hrozí jí vysoká pokuta - až půl milionu korun.

4. Konec souhlasů v "balíku"

Některé nemocnice si nechávají postup léčení od pacienta potvrdit až cestou na sál, kdy už dotyčný skoro nevnímá. Jindy zase operaci podmiňují odsouhlasením celého balíku zákroků - a když pacient nesouhlasí s jedním (jako příklad může sloužit nepopulární nastřižení hráze u rodiček), musí si vybrat jinou nemocnici. Nově by měl pacient odsouhlasit každý zákrok zvlášť, a to poté, co mu ho lékař vysvětlí. Větší práva by měly mít i děti, tedy alespoň ty starší. Pokud nezletilý nesouhlasí s léčbou, kterou pro něj lékaři navrhují, přičemž jeho rodiče mají jiný názor, soud by mu do 24 hodin měl určit opatrovníka, který rozhodne.

MfD, Lucie Frydecká

---

Pokuta za indiskrétnost

500 tisíc korun může zaplatit nemocnice, která nebude respektovat přání pacienta, aby u jeho vyšetření nebyli přítomni medici.


Zdroj: Medical Tribune

Sdílejte článek

Doporučené