Přeskočit na obsah

Kudy k optimální zdravotní a sociální péči

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek a ministr zdravotnictví Leoš Heger minulý týden podepsali memorandum o spolupráci na změnách v nynější síti zdravotních a sociálních služeb. Chystané změny mají zefektivnit péči o pacienty a potřebné a zlepšit její financování.

Oba resorty by se měly přesně dohodnout, kde je hranice mezi zdravotní a sociální službou a z jakého systému se má vlastně platit. Podle Drábka zůstává dnes zhruba 30 % pacientů ve zdravotnických zařízeních, protože pro ně není vhodná sociální péče. V domovech a ústavech je pak čtvrtina lidí, kteří by potřebovali péči zdravotnickou.

Podle Hegera chtějí oba resorty přesně určit, kde je hranice mezi zdravotní a sociální službou a z jakého systému se má vlastně platit. „Buďto musíme říct, že se peníze nějak smíchají, nebo se řekne, že budeme ze zdravotnictví financovat například práci sester a podávání léků a ze sociálního systému pobyt,“ uvedl Heger.

Dodal, že se nedá předpokládat, že by zdravotní i sociální péči mělo na starost jedno ministerstvo. Hledání modelu optimální zdravotní a sociální péče má podle plánů začít v červenci, trvat by mělo do konce roku 2013. Síť služeb by se měla nejdřív pilotně změnit v Jihomoravském kraji.

red

Zdroj: Medical Tribune

Sdílejte článek

Doporučené

Ruce vzhůru, gatě dolů…

17. 4. 2024

Ne, od zájmu o fungující české zdravotnictví ruce pryč dávat nebudeme. Nemocničním lékařům oprávněně vadí, že ostatní lékaři nejsou ochotni se…