Přeskočit na obsah

Stalo se

Potíže s dopravou zaměstnanců během stávky odborářů řešily různé nemocnice různě. Například v Nemocnici Na Homolce zřídili v kongresovém centru improvizovanou ubytovnu, kde mohli přespat ti, kdo ve čtvrtek ráno museli být ve službě. Zdravotníci zde měli k dispozici matrace, jídlo i ložní prádlo.

Celkové náklady 190 českých a moravských nemocnic dosáhly loni 126,8 miliardy korun a oproti roku předchozímu stouply o tři procenta. Z toho nejvíc, o sedm procent, stouply výdaje za léky a o šest procent na platy. Celkové výnosy činily 127 miliard korun.

ČLK připravila první návrh omezení lázeňské péče. Určuje, kteří lidé mají nárok na lázně hrazené pojišťovnou. Pobyt si podle návrhu mají sami platit např. pacienti s diabetem, endoprotézou nebo skoliózou.

Ztráty nemocnic na Pardubicku jsou tak výrazné, že vedení kraje chystá změnu jejich řízení. Všech pět krajských nemocnic s akutními lůžky by se mělo spojit a mít jedno vedení, konkrétní obrysy však ještě tento plán nemá.

Pokud vláda nevyřadí plomby z úhrad zdravotního pojištění, chce část zubařů vypovědět smlouvy s pojišťovnami a vybírat od pacientů v hotovosti. S tímto stanoviskem vystoupil prezident České stomatologické komory Pavel Chrz.

Druhá lékařská fakulta UK slavnostně otevřela areál nových teoretických ústavů na Plzeňské ulici.

Zdroj: Medical Tribune

Sdílejte článek

Doporučené