Přeskočit na obsah

Ne vždy platí, že co je přírodní, je zdravé

Potravinové doplňky obsahující extrakty z aloe vera se u veřejnosti těší velmi dobré pověsti a jsou obecně považovány za zdraví prospěšné. V rámci amerického National Toxicological Program však byly provedeny testy, které naznačují určitá rizika užívání extraktů aloe vera pro vznik nádorů střeva.

Laboratorní potkani dostávali poměrně vysoké dávky extraktu z listů aloe vera (Aloe barbadensis) po dobu dvou let. Extrakt byl podáván v pitné vodě. Na konci pokusu byl u 39 % samic a 74 % samců zjištěn karcinom tlustého střeva. U kontrolní skupiny, která extrakt nedostávala, nebyl karcinom tlustého střeva detekován.Obdobné pokusy na laboratorních myších nepříznivý efekt extraktu z aloe vera neprokázaly.

Autoři studie vedení Danielem Fabricantem z amerického Úřadu pro potraviny a léčiva nicméně považují studii na potkanech za hodnověrnější pro odhad potenciálních rizik pro člověka, protože myš se od člověka významně liší složením střevního mikrobiomu. Střevní mikroflóra sehrává významnou roli v metabolismu látek obsažených v extraktech z aloe vera. Za nepříznivým efektem extraktů z aloe vera by se mohl podle Fabricanta a jeho spolupracovníků skrývat efekt aloinu A. Pokud by se podezření potvrdilo, pak by se jako rizikové jevily především doplňky vyráběné z extraktů z celých listů. Gely z aloe vera nebo přípravky, jež využívají extrakty filtrované přes aktivní uhlí, by mohly být neškodnější vzhledem k výrazně nižšímu obsahu aloinu A.

Výsledky získané v rámci National Toxicological Program jen potvrzují známou pravdu, že účinky látek ryze přírodního původu nemusejí být vždy zdraví prospěšné. Laická veřejnost si však tento fakt často neuvědomuje. „Lidé užívají potravinové doplňky rostlinného původu v přesvědčení, že to má blahodárný efekt na jejich zdravotní stav,“ říká Lois Swirsky Goldová z University of California v Berkeley. „Pravda je taková, že často víme o příznivých efektech a zdravotních rizicích spojených s konzumací těchto látek jen velmi málo.“

Prof. Ing. Jaroslav Petr, DrSc.

Zdroj: Medical Tribune

Sdílejte článek

Doporučené

Ruce vzhůru, gatě dolů…

17. 4. 2024

Ne, od zájmu o fungující české zdravotnictví ruce pryč dávat nebudeme. Nemocničním lékařům oprávněně vadí, že ostatní lékaři nejsou ochotni se…