Přeskočit na obsah

Střed Prahy sestrám

Už třetí ročník SestraFestu proběhne 25. května v Praze na Staroměstském náměstí. Smyslem této akce je představit široké veřejnosti práci sester – a jim samotným dát příležitost strávit pohodový den a neformálně se pobavit.

S tímto nápadem přišlo několik mladých sester z Ústřední vojenské nemocnice. „S kolegyněmi jsme se shodly, že nám vadí, jak je povolání sestry na veřejnosti prezentováno. Mám například na mysli všechny ty seriály, kde vše důležité řeší lékaři a sestry mají jen servisní funkci, vaří kávu a snaží se lékaře dostat do postele. Řekly jsme si, že zkusíme přispět k tomu, aby se to změnilo,“ říká jedna z nich, Kateřina Malá.

Třebaže měly zprvu obavy, zda si na sebe nenaložily příliš, dnes už to vypadá, že přišly se životaschopným počinem, který se pomalu stává tradicí. „Příprava SestraFestu nám ale zabírá skoro celý rok. Když jeden skončí, dáme si dva měsíce pauzu a začínáme s dalším,“ vysvětluje K. Malá.

 

Za málo peněz hodně muziky

Atraktivní prostor v centru města poskytuje magistrát zadarmo. Je to jeden z pozitivních aspektů, díky kterým se rozpočet celé akce vejde do tří set tisíc korun. „To by se jiným mohlo zdát jako směšná částka, pro nás je však závratná. Je čím dále těžší peníze sehnat. Případní sponzoři někdy říkají i to, že sestra není na rozdíl lékaře odborník ve zdravotnictví, což je smutné, ale příznačné.“

A co vše se dá s takovým rozpočtem zajistit? Od deseti hodin od rána náměstí zaplní stánky, v nichž budou sestry a ostatní nelékaři veřejnosti ukazovat, co skutečně dělají. Připraveno je například výživové poradenství, prezentace fyzioterapie a ergoterapie, stánky věnované preventivní kardiologii, prevenci AIDS, bazální stimulaci, redukci hmotnosti, duševnímu zdraví, léčbě závislosti na tabáku nebo parenterální výživě. Takových stanovišť je celkem 25. Některá představí neziskové organizace, třeba Rozkoš bez rizika, která si klade za cíl minimalizovat negativní jevy spojené s prostitucí (i tam ostatně pracují sestry).

Své stánky budou mít i čtyři velké nemocnice: FN Motol, FN Na Bulovce, Nemocnice Na Homolce a Ústřední vojenská nemocnice. Svou prezentaci mohou využít nejen k podpoře role sester, ale také pro oslovení potenciálních zaměstnanců. Dopoledne bude program u stánků uzpůsoben dětem a studentům zdravotnických škol. „Ani tady už nemáme problém, školy, které byly na SestraFestu v minulých letech, se hlásí samy, že zase přijedou.“

V prostorách radnice proběhne odborná konference, zaměřená na téma, jak sestrám ulehčit jejich profesionální život. Jednotlivá sdělení se budou týkat novinek ve vzdělávání a legislativě, prevence syndromu vyhoření, nebo třeba toho, jak sladit potřeby organismu se směnným provozem. Účastníky této akce na Staroměstské náměstí dovede bubenický průvod, jejž zajišťuje skupina Marimba.

Velká část dění na náměstí je věnována edukaci o nejrůznějších aspektech zdravého životního stylu. Někdy se objevuje otázka, do jaké míry je sestra kompetentní nemocným poskytovat informace. Podle striktního výkladu legislativy by se měla omezit jen na pokyny, které bezprostředně souvisejí s ošetřovatelskými výkony. Volná interpretace říká, že může s pacientem hovořit o čemkoli s výjimkou sdělení diagnózy.

Kateřina Malá se kloní spíše k druhé možnosti. Sama se zaměřila na léčbu závislosti na tabáku, o této problematice připravuje kursy i pro ostatní sestry, s pacienty pracuje samostatně. „Podle mého názoru je edukace přesně polem, jež by mělo patřit sestrám. Lékař nikdy nebude mít dost času, aby nemocnému vše trpělivě a opakovaně vysvětlil. Nehledě na to, že by jeho odbornosti byla možná opravdu škoda. Samozřejmě sestra musí být pro danou problematiku vyškolená, což však platí i pro lékaře. Že vystuduje lékařskou fakultu, neznamená, že je také schopen edukovat nemocné napříč medicínou. Pokud jde o závislost na tabáku, tak sestra může poskytnout úplně stejnou intervenci jako lékař, jen nemůže předepsat vareniclin,“ uvádí.

SestraFest by však měl být i příjemným dnem, spojeným s uvolněním a zábavou. K tomu přispěje hudební program na centrálním pódiu. Připraveny jsou kapely Erudinet Band, Coctail…alá Motejl, Marimba, Yellow a Matahari. Poslední z nich své vystoupení začíná v 21 hodin.

lon

Zdroj: Medical Tribune

Sdílejte článek

Doporučené