Přeskočit na obsah

Doporučené postupy v léčbě infekcí MRSA

Na začátku tohoto roku vydala Infectious Diseases Society of America svoje vůbec první Doporučení pro léčbu infekce zapříčiněné methicilin-rezistentním Staphylococcus aureus (MRSA). Nová doporučení se objevila v únoru 2011 v časopisu Clinical Infectious Diseases, výběr nejdůležitějších pasáží publikoval portál Medscape.com. Základní terapie spočívá v incizi a drenáži.

Antibiotická léčba přichází v úvahu v následujících případech:

* Těžká nebo rozsáhlá ložiska na více místech

* Rychlá progrese doprovázená celulitidou

* Známky a symptomy systémového onemocnění

* Komorbidity, imunosuprese, vysoký nebo naopak velmi nízký věk

* Absces v oblasti, která se špatné drénuje - obličej, ruka, genitálie

* Suboptimální odpověď na incizi a drenáž



Výběr antibiotik

Ambulantní pacient: Za dostatečně účinné jsou považovány klindamycin, trimetoprim/sulfametoxazol, tetracyklin, doxycyklin, monocyklin a linezolid. K pokrytí obou skupin Streptococcus A a MRSA jsou doporučeny klindamycin, ampicilin nebo trimetoprim/sulfametoxazol či tetracyklin, nebo linezolid.

Přítomnost hnisu dává tušit infekci Staphylococcus aureus, celulitida bez přítomnosti hnisu infekci způsobenou Streptococcus A.

Nemocniční pacient: U těchto pacientů s infekcí kůže a měkkých tkání (SSTI - skin and soft tissue infections) s velkým abscesem, infekcí rány, zaníceným vředem apod.se doporučuje débridement infikované tkáně a kultivace, na jejímž základě lze vybrat optimální antibiotikum (viz tab.).



Opakované SSTI


Instrukce dané pacientovi by měly obsahovat následující:

* Správné krytí rány

* Dostatečná osobní hygiena s častým mytím rukou mýdlem nebo gelem na alkoholové bázi

* Předejít opakovanému užití nebo půjčování žiletek či jiných předmětů, které se dotýkají infikované kůže

* Mytí věcí užívaných často i jinými osobami, jako jsou kliky, záchodová prkénka apod.

* K mytí používat standardní mycí prostředky



Role dekolonizace u opakovaných SSTI

Měla by být zvážena, pokud předešlá opatření nestačí:

* Nosní dekolonizace mupirocinem dvakrát denně po dobu 5 až 10 dní

* Nosní a tělová dekolonizace chlorhexidinem po dobu 5 až 14 dní. Alternativou jsou koupele s přídavkem perkarbonátu sodného (jedna čajová lžička na čtyři litry vody) po dobu 15 minut dvakrát týdně zhruba tři měsíce.

* Perorálně podávaná antibiotika jsou doporučena v případě aktivních lézí, rutinně se nepodávají, nasazují se pouze v případě, že předešlá opatření selhala. Jejich výběr se vždy odvíjí od výsledků kultivace a kombinují se s rifampicinem.

Přenos mezi blízkými osobami: Je zapotřebí vyšetřit osoby blízké pacientovi, pokud u nich bude zjištěna kolonizace Staphylococcus aureus, musejí být léčeny a dekolonizovány metodami popsanými výše.

ija

Zdroj: Medical Tribune

Sdílejte článek

Doporučené