Přeskočit na obsah

Heger s Drábkem neplánují zvyšovat platby za den v LDN

Platby za den v léčebnách dlouhodobě nemocných se z nynějších 60 na 300 korun zvyšovat nebudou. Vyplynulo to z dnešního společného vyjádření ministrů zdravotnictví a práce Leoše Hegera a Jaromíra Drábka (oba TOP 09).

Reagovali na informace některých médií, že se ke zvyšování plateb v těchto zařízeních chystají. Oba ministři označili takové informace za šíření poplašné zprávy, která budí oprávněné obavy mezi pacienty i jejich rodinami.

"Ministerstvo zdravotnictví a ministerstvo práce a sociálních věcí spolupracují na přípravě zákona o dlouhodobé péči a na projektu optimalizace lůžkové péče. Ani jeden z resortů neuvažuje o zvýšení cen za pobyt v léčebnách dlouhodobě nemocných," sdělilo tiskové oddělení ministerstva zdravotnictví ČTK.

Jako jediná platba v těchto zařízeních tedy zůstává nadále regulační poplatek ve stejné výši jako v jiných lůžkových zařízeních. Pokud zákonem stoupne platba za den v nemocnici od podzimu na sto korun, stoupne stejně i v léčebnách dlouhodobě nemocných. Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění s tímto zvýšením již prošla vládou, nyní je ve sněmovně.

Podle informací Práva ale byla částka 300 korun za den v LDN uvedena jako jeden z mnoha podkladových návrhů pro expertní skupinu, již ustavila obě ministerstva. Má doporučit, za jakých podmínek by bylo možné sjednotit zdravotní a sociální dlouhodobou péči. Vypracovat návrh zákona pak bude trvat nejméně rok. Mohl by platit od ledna 2013.

Léčebny dlouhodobě nemocných jsou zřizovány státem nebo kraji při jednotlivých nemocnicích. Nyní lidé v LDN platí za den regulační poplatek 60 korun. Pokud žijí v domově důchodců nebo v jiných ústavech, které jsou soukromé, platí mnohem víc, zpravidla prý 500 až 800 korun, a v luxusnějších zařízeních i přes tisíc korun denně.

Pro méně majetné rodiny je prakticky vyloučeno, aby svého příbuzného daly do drahého soukromého zařízení a jeho pobyt platily. Úloha LDN je proto zatím nezastupitelná.

ČTK nam

Tisková zpráva MZ ČR:

Ministerstvo zdravotnictví a Ministerstvo práce a sociálních věcí spolupracují na přípravě zákona o dlouhodobé péči a na projektu optimalizace lůžkové péče.

Ani jeden z resortů neuvažuje o zvýšení cen za pobyt v Léčebnách dlouhodobě nemocných.
Jako jediná platba je stále uvažován pouze regulační poplatek ve stejné výši jako v jakémkoli jiném lůžkovém zdravotnickém zařízení.
Šíření takových a podobných zpráv či komentářů je šířením zpráv poplašných, které zcela oprávněně budí nejen mezi pacienty a jejich rodinnými příslušníky pochopitelné obavy.
Odbor komunikace s veřejností, e-mail: tis@mzcr.cz

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené

O houbách a lidech

12. 4. 2024

Většina z nás považuje houby za rostliny. Nejsou jimi. Jsou samostatná říše života. Něco mají společného s rostlinami, něco s živočichy, něco mají…