Přeskočit na obsah

Nemocnice v Kyjově zřídí na odpoledne a noc centrální příjem

Nemocnice v Kyjově na Hodonínsku zřídí v druhé polovině září centrální příjem pacientů. Lidé, kteří do nemocnice přijdou odpoledne a v noci, tak nebudou muset sami hledat specialistu.

Na správné místo je podle jejich stavu a potíží nasměruje personál centrálního příjmu, který se také okamžitě ujme lidí dovezených záchrannou službou. Nemocnice Kyjov se inspirovala v zahraničí, centrální příjem ale funguje i v českých nemocnicích.

"Dříve si musel každý pacient v době od 15:30 do 06:00 následujícího dne vyhledat lékaře nebo ambulanci sám, podle zranění nebo svého stavu.

Nyní bude stačit, když pacient vejde nebo bude dovezen do chirurgického pavilonu a o vše ostatní se postará zdravotnický personál," popsal v tiskové zprávě lékař Jiří Vyhnal z anesteziologicko-resuscitačního oddělení.

Přes den v běžné pracovní době zůstane zachován současný režim, kdy ordinují specialisté i jednotlivé ambulance.

Pro pacienty, které přiveze záchranná služba, bude na centrálním příjmu lůžko, kde je okamžitě vyšetří lékaři, případně zajistí základní životní funkce a podají první léky.

Teprve po vyšetření a stabilizování lékaři pacienta přemístí na specializované oddělení. Na centrálním příjmu bude trvale v pohotovosti chirurg, internista i anesteziolog.

Nové oddělení centrálního příjmu se nachází v přízemí chirurgického pavilonu. Jeho součástí je také recepce. S pacienty, kteří přijdou sami, si tam nejprve promluví kvalifikovaná zdravotní sestra.

Podle charakteru potíží zavolá lékaře. Na recepci také získají příbuzní pacientů informace o tom, kam byl nemocný člověk umístěn a jak se za ním dostat. V případě hromadného neštěstí nebo havárie bude centrální příjem pacientů hlavním komunikačním a řídícím centrem pro krizovou situaci.

 

ČTK

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené

Prevence a terapie srdečního selhání

23. 4. 2024

Srdeční selhání je heterogenní klinický syndrom různých etiologií, jehož diagnostika a léčba se v posledních letech značně posunula. „Vzhledem k…