Přeskočit na obsah

Trest za plýtvání. VZP je na nule, chystá velké propouštění

Rezervy jsou vyčerpány, pojišťovna hledá úspory v provozu," přiznal mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiří Rod.

Pojišťovna proto začala mohutně škrtat. Podle člena správní rady a poslance za Věci veřejné Jiřího Rusnoka zhubne takzvaný provozní fond, jenž doposud nekontrolovaně bobtnal. Zatímco na léčení letos začala pojišťovna posílat o dvě procenta peněz méně, fond na platy, administrativu či opravy se naopak o necelá dvě procenta zvýšil a činí 4,1 miliardy.

Provoz VZP už byl přitom dříve nejdražší ze všech pojišťoven. Oproti konkurenci spolykal až o třetinu více peněz. Ukazují to čísla shromážděná ministerstvem financí, jež si všímalo třeba toho, kolik korun zaplatí za fungování své pojištovny každý její klient.

Zatímco třeba u Oborové zdravotní pojišťovny činí částka, kterou si poukáže na svůj provoz, v přepočtu 434 korun na hlavu pojištěnce a u Zdravotní pojišťovny Metal – Aliance 554 korun, u největší VZP to v posledních třech letech dělalo 746 korun.

Snížíme si platy, rozhodla správní rada

"To je samozřejmě špatně," hodnotí člen správní rady Jiří Rusnok a pokračuje: "VZP je sice největší pojišťovnou a zaměstnává největší aparát lidí, ale i tak by měly provozní náklady na jednoho pojištěnce spíš klesat než růst. Proto jsme na zasedání správní rady odsouhlasili propouštění administrativních zaměstnanců," řekl on-line deníku TÝDEN.CZ.

Podle něho se budou snižovat odměny managementu i ředitele VZP Pavla Horáka. O kolik, to zatím neprozradil.

Doposud si brala Všeobecná zdravotní pojišťovna na svůj provoz 4,67 miliardy korun. V loňském roce dokonce sáhla do rozpočtu o dvacet procent hlouběji, než původně plánovala, přestože se všechny pojišťovny v květnu roku 2009 zavázaly ministerstvu zdravotnictví, že náklady na provoz omezí nejméně o půl procenta. Zatímco zaměstnanecké pojišťovny úkol splnily, VZP to nezvládla.

Miliardy za IZIP

"Vyšší náklady na provoz v minulém roce vznikly přeúčtováním nákladů na IZIP," vysvětluje náhlou potřebu peněz mluvčí pojišťovny Jiří Rod. Pojišťovna podle jeho slov přesunula placení elektronických zdravotních knížek ze základního fondu, odkud plynou peníze na péči, do fondu provozního. "Důvodem bylo ponechat maximum finančních prostředků na úhradu zdravotní péče," doplnil Rod.

Dalším důvodem, který prodražuje provoz pojišťovny, jsou třeba počty úředníků VZP. Zatímco v zaměstnaneckých pojišťovnách se jeden zaměstnanec stará průměrně o 1633 klientů, ve VZP připadá na jednoho zaměstnance 1384 pojištěnců.

"Už dlouhodobě platí, že produktivita práce zaměstnaneckých pojišťoven je oproti VZP o 15 procent efektivnější," hodnotí šéf pojišťovny Metal – Aliance Vladimír Kothera. Proto se také v červenci ostře ohradil proti plánu ministerstva zdravotnictví poslat Všeobecné zdravotní pojišťovně pomoc ve výši 3 miliardy korun, na kterou by se měly složit právě menší pojišťovny.

Vláda tehdy rozhodla, že z účtu každé zaměstnanecké pojišťovny odčerpá 30 procent jejích výdělků. "Šlo by o znárodnění," rozzlobil se tehdy Kothera.

Pokud by VZP hospodařila se stejně velkou částkou na klienta jako ostatní pojišťovny, stačilo by jí podle Kothery na provoz 2,7 miliardy.

celý článek na TÝDEN.cz  ZDE

Zdroj: TÝDEN

Sdílejte článek

Doporučené