Přeskočit na obsah

Sestrám se slíbilo zvýšení platů. Bude slib dodržen?

Nicméně MUDr.Heger je ministrem zdravotnictví a jako takový je za tento resort odpovědný a  k němu směřuje můj komentář.

Je to rok, kdy probíhala akce D-O, rok  od doby, kdy se lékaři rozhodli, že nebudou  jen přihlížet korupci ve zdravotnictví a nebudou trpělivě čekat na zvýšení platů. A ač tato doba byla pro zúčastněné nesmírně náročná, v konečném důsledku bylo podepsáno memorandum a lékařům navýšen plat. To, že mnoho lékařů  bylo celým průběhem akce a postojem vlády znechuceno natolik, že opustili české  zdravotnictví je jeden z neradostných důsledků. O tom, jak jsou plněny další body memoranda by lékaři mohli patrně také dlouze diskutovat.

K čemu se chci vrátit já, jsou nelékaři.

V době ukončení akce Děkujeme odcházíme bylo ministrem veřejně přislíbeno navýšení platů nelékařů v roce 2012 a jaké je tedy situace dnes?

Ze všech stran, od zaměstnavatelů, pojišťoven se ozývá - je krize, nejsou peníze. A stejně zní z úst ministra zdravotnictví:"V některých zdravotnických zařízeních se to zřejmě nepodaří. Některá na to nebudou mít peníze. Některá se mohou ocitnout na pokraji bankrotu"

Proč mám pocit, že to, co nelékaře čeká, je více práce, odpovědnosti, nevyžádaných kompetencí, a někde dokonce zrušení místa, ale ne navýšení platů.

Bude  výsledkem reforem snižování nejen akutních lůžek, ale i snižování  počtu nelékařů? A i přes zřejmý nedostatek nelékařů bude tento stav nadále trvale ignorován? Bude počet nelékařů na oddělení nastaven jen tak, aby  pokryl nejnutnější  personální vybavení, bez ohledu na bezpečnost pacientů?

A tak i v  situaci, jaká je, vyvstává otázka – dostojí ministr zdravotnictví slibu, který dal zdravotníkům?

Monika Muroňová

www.tribune.cz

 

Zdroj: www.tribune.cz

Doporučené

Ruce vzhůru, gatě dolů…

17. 4. 2024

Ne, od zájmu o fungující české zdravotnictví ruce pryč dávat nebudeme. Nemocničním lékařům oprávněně vadí, že ostatní lékaři nejsou ochotni se…

O houbách a lidech

12. 4. 2024

Většina z nás považuje houby za rostliny. Nejsou jimi. Jsou samostatná říše života. Něco mají společného s rostlinami, něco s živočichy, něco mají…