Přeskočit na obsah

Heparin v léčbě poúrazových stavů

Aktivní životní styl slibuje nejen množství nezapomenutelných zážitků, ale nese s sebou i zvýšené riziko úrazů, ať již jde o úrazy sportovní, související s rozvojem nových, především adrenalinových sportů, nebo úrazy související s narůstající oblibou např. kolečkových bruslí, koloběžek, cyklistiky a podobně. Taktéž houstnoucí silniční doprava v dnešní uspěchané době má za následek vyšší pravděpodobnost kolize, než tomu bývalo dříve.

Na našem chirurgicko‑traumatologickém oddělení Městské nemocnice v Ostravě se denně setkáváme s následky takových úrazů a můžeme s jistotou tvrdit, že jich je stále více a jsou závažnější. Většinu úrazů doprovázejí otoky a hematomy, které, pokud nejsou léčené, negativně ovlivňují možnosti další léčby a někdy i výrazně zhoršují a především zpomalují průběh rehabilitace.

V průběhu času se na trhu objevily různé přípravky s cílem zlepšit resorpci hematomů a urychlit hojení a návrat do „běžného života“. Většina je na bázi glykosaminoglykanu nebo heparinu a jako nosné vehikulum používá masťový základ nebo gel. Nicméně mikrochemickými měřeními se dospělo k závěrům, že heparin v gelové formě má až několikanásobně lepší penetraci skrz epidermis než heparin v masťovém základu.

Rovněž základní koncentrace aktivních substancí hraje významnou roli. Heparin proniká zdravou kůží při dávkách od 300 IU/g, a proto přípravky s nižší koncentrací heparinu nebo heparinoidu (např. 200 IU/g) mají účinek podobný placebu. Naopak vyšší koncentrace zaručuje příznivější hodnotu průběhu koncentračního gradientu, kdy jde o nelineární funkci přímo úměrnou vstupní koncentraci a nepřímo úměrnou druhé mocnině „hloubky“. Jinými slovy – koncentrace klesá s druhou mocninou vzdálenosti od místa penetrace. To znamená, že vyšší koncentrace ve vhodném vehikulu zaručuje výrazně lepší průnik. Například gel s koncentrací 100 000 IU/100 g má 77krát lepší průnik do kůže než gel s koncentrací 50 000 IU/100 g.

Z farmakologického hlediska je pak zajímavý účinek heparinu nejen jako antikoagulancia. Heparin je pozoruhodný rovněž pro svou schopnost útlumu lyzosomálních enzymů (mediátorů zánětlivé reakce) a aktivity hyaluronidázy (zvyšuje tkáňovou permeabilitu, a tím negativně ovlivňuje otok). Tlumí rovněž produkci prostaglandinů jakožto mediátorů zánětu a bolesti.

V naší denní praxi se osvědčil preparát Lioton 100 000 Gel, který svými parametry splňuje předpoklady přípravku s vysokou účinností – má gelové vehikulum vyvinuté pro rychlý průnik kůží a koncentrací účinné látky výrazně převyšuje přípravky obsahující uměle připravené náhražky heparinu (heparinoid, glykosaminoglykan).

V neposlední řadě je jeho používání komfortní – dobře se roztírá a vtírá, nezanechává skvrny, nebarví a nemastí oděv, a proto není bezpodmínečně nutné krytí ošetřeného místa. Příjemně voní a chladí. Následující dvě kasuistiky jsou ukázkou výsledků dosažených při léčbě přípravkem Lioton 100 000 Gel.

KASUISTIKA 1

  

 

 KASUISTIKA 2

 

Literatura

1. Zesch A, Schaefer H. Penetration, permeation and resorption of heparin. In vivo studies on human skin. Arzneimittelforschung 1976;26:1365–1368.

2. StüttgenG, Bauer E. The permeation of heparin through human skin. Acta Therap 1990;16:265–276.


MUDr. Tomáš Kyselý
Chirurgicko‑traumatologické oddělení,

Městská nemocnice Ostrava

Zdroj: Medicína po promoci

Sdílejte článek

Doporučené

Ruce vzhůru, gatě dolů…

17. 4. 2024

Ne, od zájmu o fungující české zdravotnictví ruce pryč dávat nebudeme. Nemocničním lékařům oprávněně vadí, že ostatní lékaři nejsou ochotni se…